2007

Rodinné centrum Havránek
člen Sítě mateřských center
VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007

Obsah
2007 – Poctivě vydřený rok
Havránkova vizitka
Abeceda roku 2007
Lidé
Pravidelné programy
Akce
Projekty
Čísla
Anketa
Poděkování

2007 – POCTIVĚ VYDŘENÝ ROK
Znáte to. Na začátku je euforie, jásot a údiv, že se něco velkého povedlo… první rok se zaryje každému do paměti. Rok č. 2? Končí legrace. Vaše existence je samozřejmostí a nastává každodenní práce, která je (podobně jako mnohé „ženské“ domácí práce) pro většinu ostatních neviditelná. Pořád ještě jste vlastně začátečníci, ovšem už se o vás ví a tak nějak se očekává, co z vás vypadne.
Jak jsme se snažili, můžete posoudit i z této výroční zprávy, která by měla shrnout to hlavní, co se v Havránku v roce 2007 odehrálo. Mozaikou tatínků na obálce jsme se zase přihlásili ke kampani Táta dneska frčí, o které se víc dozvíte dále. Snad pro vás čtení letošní výročky nebude úplná nuda.
KKV

HAVRÁNKOVA VIZITKA

RC Havránek
vzniklo v roce 2006
je členem Sítě mateřských center
působí na adrese Palackého 117, 277 46 Veltrusy
adresa pro poštovní styk: Dušníky nad Vltavou 15, 277 44 Vojkovice
IČ: 270 28 593, bankovní účet: 35-7000100257/0100

Předmět činnosti: Sdružení provozuje mateřské centrum jakožto neformální zařízení pro sociální prevenci pro rodiny s dětmi.
Cíl činnosti:
– Sdružení má poskytovat rodičům a dětem prostor pro setkávání a navazování vztahů a současně tak oživovat společenský život města Veltrusy. Má navazovat na dlouholetou spolkovou tradici města, podporovat pospolitost, zmírňovat izolaci rodičů s malými dětmi a nabízet jim způsoby aktivního trávení času. Vytvářet prostředí pro přirozené předávání zkušeností i tradic při setkáních a dílnách.
– Má probouzet zájem o přírodu, kulturu, sport i veřejný život města, například pořádáním akcí pro veřejnost (výlety, besídky, soutěže).
– Sdružení zprostředkovává poznatky o výchově, zdraví a psychologii rodinného života, zdravém životním stylu. Poskytuje rady rodičům, napomáhá jejich dalšímu vzdělávání (informuje o dostupné vzdělávací literatuře, možnostech rozvoje osobnosti apod.).
– Spolupracuje s jinými organizacemi v okolí, s orgány státní správy a samosprávy v sociální a kulturní oblasti.
Orgány sdružení jsou:
– zasedání sdružení (schází se minimálně jednou ročně)
– rada sdružení (schází se minimálně čtyřikrát ročně), je volena valnou hromadou a zodpovídá za hospodaření a chod sdružení
v roce 2007 tvořily radu:
– předsedkyně: Kateřina Kadeřábková Vitochová
– místopředsedkyně: Eva Málková
– jednatelka: Kateřina Kohoutová (Zubrycká)

ABECEDA ROKU 2007

Abonmá. Předplatili jsme si rok v zoo a po celý rok byla permanentka hojně využívána nejen členy Havránka, ale každým, kdo projevil zájem. A zájem byl.
Baby-boom. Pokračoval a my jsme mu ve druhé půli roku přizpůsobili program – přibyly úterky pro mami s mimi s Martinou Novákovou.
Ceny. Díky sponzorům jsme toho roku věnovali na akcích občerstvení a předměty v hodnotě okolo 20 000 Kč. Nejvíce cen se rozdalo na Bezva dni ZŠ, Veltruském Corvu a Maškarním bále.
Čistota. Tu bylo samozřejmě třeba v místnostech Havránka i příslušenství po celý rok udržovat. Členky Havránka se střídaly (a střídají) v úklidu po týdnu.
Dobrovolnictví. Na několika akcích nám pomohli skvělí a ochotní dobrovolníci a dobrovolnice. Také většina přednášejících se vzdala jakékoliv odměny za svou práci. Za chrabré dobrovolnice vyhlašujeme také babičky a dědečky, kteří nám umožnili akce vůbec organizovat.
Ekologie. Snažíme se poctivě třídit, nenakupovat zbytečně, odmítat igelitky… a je toho ještě moc, co se naučíme. Část členek přešla definitivně na látkové plenky.
Finance. Kromě města, které hradí veškeré energie, a umožnilo nám tak zabývat se pouze sháněním peněz na akce a projekty, nám ještě přispělo několik firem, kterým srdečně děkujeme v závěru výroční zprávy.
Garderóba. Ačkoli by podle všech dostupných informací měla zajímat maximum žen, naše bazárky krásných oblečků se prostě nechytily, a proto v nich zatím nebudeme pokračovat.
Hřiště. Projekt od prvního nápadu přerostl v docela slušnou kampaň za renovaci zahrady v odpočinkový kout s dětským hřištěm. Dopisy, maily, telefonáty, žádosti, dotazníky, veřejná sbírka, brigády…
Charita. Farní charita v Kralupech nám zdarma umožnila školit se ve fundraisingu a v řízení neziskových organizací. Semináře byly skvělé a okamžitě jsme je zúročili, stejně jako dalších pět kurzů, které jsme oběhli (tentokrát za rozumnou cenu) v nakladatelství Portál.
Interní komunikace. Je to velká věda a u nás probíhá nejvíc prostřednictvím internetu. Považujeme za zázrak, že ve skupině 7 lidí (6 žen, 1 muž) nedošlo za celý rok k větší přestřelce. Jedna členka nás opustila, jeden člen přibyl.
Jazyky. Začali jsme s malou skupinkou tříletých angličtinářů. Hlavně jsme si hráli, zpívali, kreslili… a učili se učit. Samozřejmě anglicky.
Knihovnička. Vznikla díky darům jak knižním, tak i jednomu finančnímu.
Lino. A nejen ono konečně získaly místo v malé kuchyňce, kterou naše členky a jejich manželé sami vymalovali, vyzdobili a zařídili s příspěvkem cca 2300 Kč od města (na kuchyňskou linku).
Mýty o Havránkovi. I přes krátkou dobu existence se jich pár už objevilo. Pro někoho jsme „ty, co chodí na kafe do Havránka“, „co nemyjí okna“ (kvůli mřížím a škrábancům se ani nepozná, že jsou čistá), jiní se nás vážně ptali, kolik že za provozování Havránka „bereme“. Pokud jste také něco takového slyšeli, raději přijďte k nám a uvidíte, jak to s námi je 🙂
Nominace. Byli jsme dvakrát nominováni a dvakrát obdrželi ocenění. První titul, Společnost přátelská rodině, je vlastně samozřejmostí. K tomu jsme získali 2. místo v soutěži Žihadlo, kde se líbily naše internetové stránky.
Omalovánky. Vznikly jako poděkování všem, kteří přispívají na projekt hřiště a zároveň jsou ke stažení na našich internetových stránkách. Obrázky má na svědomí Lenka.
Promítání. Je jedna z velmi oblíbených činností v Havránku. Využili jsme ho při cestopisných a ekologických přednáškách. Dataprojektor nám nejprve zapůjčovala společnost Mero, později veltruská radnice.
Quo vadis (Kam kráčíš?)? Tak přesně to jsme si říkali, když na skvěle (a po nocích) připravenou akci přišlo jen pár lidí. Dost jsme i uvažovali o omezení některých programů, ale nakonec převládl názor, že kdyby alespoň pěti lidem akce prospěla, bude to správně. Z trudných myšlenek nás pak úplně vytrhla jiná setkání, při kterých Havránek praskal ve švech.
Reklama. Pořád se přesvědčujeme, jak je důležitá a nikdy jí není dost. Velké plakáty konečně vzala do ruky osoba, které se to daří, tedy Kačka, a tak se nám teď i distribuují radostněji.
Spolupráce. Nejčastěji spolupracujeme s městským úřadem, školou a školkou… a se spoustou těch, kteří nám nedokážou odmítnout 🙂
Šermíři. Přesněji SHSŠ Basilard jsou naši sousedi v kulturním domě, na které nedáme dopustit. Moc rádi nás pozvou na svou akci anebo se na naší akci pěkně pomlátí, přičemž vyděsí a vzápětí uchlácholí naše dětičky.
Tvoření. Patřily mu středy a díky nim pořád modrou místnost Havránka pořád zdobily nějaké krásné obrázky, loutky a jiné drobnosti.
Únava. Když se celý den věnujete dětem (nejen svým) a večer co večer si připravujete programy, vyřizujete korespondenci, hledáte informace…, dostaví se. Je třeba s ní počítat a nepodcenit ji.
Vítání občánků. Nápad účastnit se jich jsme převzali od českobrodského MC Kostička. Pokaždé v závěru veltruského vítání předáme rodičům malý dárek (většinou náš výrobek) spolu s pozvánkou do Havránka.
Webové stránky. Jsou stále více navštěvovány. Koncem roku zavítaly na web téměř dvě tisícovky návštěvníků měsičně. Za rok 2007 jsme napsali 52 článků. Snažili jsme se ve zbytcích času web trochu aktualizovat a lépe ho přizpůsobovat.
Xerox. Náš stálý problém, který měly vyřešit levné kopírky vyřazené z ČSOB. Jelikož byly málo funkční, a tudíž vlastně drahé, problém nevyřešily a stále za kopírováním dojíždíme.
You Tube.com. Velmi známý server, kde můžete vyhledat klipy ze všech dosavadních cyklovýletů Havránka z dílny Dany a Luďka Šťastných.
Zájemci. O kurzy, o povídání, o sdílení, o vyučování a předávání vlastních poznatků a dovedností, o vlastní programy pro děti nebo rodiče… všichni jsou pořád vítáni a nikdy je nevyženeme (jen pokud právě prodělávají infekční chorobu :-().
Životy. Nová havraňata, ať už členů Havránka anebo příchozích návštěvníků, nám vždycky dělala tu největší radost a dávala sílu. Dokud budou, bude i Havránek.

PRAVIDELNÉ PROGRAMY V ROCE 2007
Hrajeme si a zpíváme – tento program nahradil původní cvičení s dětmi od 1 roku do 3 let. Dětské písničky a říkanky, hraní na jednoduché hudební nástroje (mnohé z nich si můžete i sami vyrobit), trocha tance a hlavně hry. Postupně se děti učily známým i méně známým písničkám a říkadlům a spolupráci s ostatními. Vhodnější pro děti od 1,5 do 3 let. (Káča)

Dopoledne pro miminka – setkání s nejmenšími (nechodícími) dětmi. Zkoušeli jsme si masáže dětí, cvičení na balonech. K dispozici bylo laktační poradenství a probírala se i další témata spojená s péčí o nejmenší, která zajímala příchozí. (Martina Nováková, Katka)

Z ničeho něco aneb Výtvarka – pro všechny děti i maminky, které už mají chuť něco tvořit za pomoci barviček, papíru, přírodnin a spousty dalších věciček. Daří se nám třeba lampiony, batika a květinové vazby. Vhodnější pro děti od dvou let, ale i pro maminky s nejmenšími dětmi, které mají chuť realizovat své nápady (a doma se k tomu neodhodlají). Havránek už je slušně vybaven výtvarnými potřebami i literaturou k inspiraci. (Káča, Katka Trojanová)

Volná herna
– zůstala pro ty, kdo si chtějí hlavně popovídat a nechat děti vydovádět s vrstevníky. Herna navíc není omezena věkově, a tak si děti zvykají i na kamarády jiného věku, což považujeme za velmi prospěšné. Od září tu byly nové hračky (již v červnu dorazila další zásilka krásných panenek, kočárku a dalších drobností Zapf Creation od Veroniky Bílkové).

Angličtina pro přeškoláky – v malé skupince dětí v herně Havránka. Děti se učí mluvenou podobu jazyka, a to při hrách, zpěvu písniček, dramatizaci, práci s obrázky apod. Výuka směřuje k osvojení základních frází a výrazů a měla by zároveň sloužit jako fonetická průprava k pozdější školní výuce. (Katka)

Cvičení s prvky karate pro děti od 4 let – pro chlapce i dívky, pod vedením zkušeného cvičitele – vhodné pro rodiče, kteří přemýšlejí o tom, jak usměrňovat přirozenou dětskou agresivitu a vychovávat děti ke sportu, obratnosti a rozumné sebeobraně (Láďa Ryska)

AKCE ROKU 2007
– účast v kampaních Sítě mateřských center
leden – Jak se žije s kočárky – 2. kolo akce zaštiťované Sítí Mateřských center – upozornilo na problematický stav komunikací a omezený pohyb matek s kočárky – veřejná diskuse nad fotodokumentací, tisková zpráva
únor: 1. Bohemian Carnevale –akce spoluorganizovaná Sítí MC – ve Veltrusech jsme se k ní připojili dvěma výtvarnými dílnami na výrobu masek, výrobou alegorických kočárků a dětským karnevalem
duben: Dětská hřiště dnes a příště: dotazníky, vyhodnocení stavu hřišť ve městě, výměna zkušeností s ostatními centry
červen: Táta dneska frčí – cyklovýlet a následný článek s fotkami v časopise Máma a já

– přednášky, diskuse
6. 3. (út) 15:00 – přednáška s diskusí na téma Kvalita ovzduší v okolí Kralup – Soňa Hykyšová (Ekologické centrum Most), přednáška s promítáním pro nejširší veřejnost. Vstup zdarma
9/4/07 (po) 16:00 – diskuse se zastupiteli města Veltrusy. Akce pro nejširší veřejnost. Debatě bude kromě jiných přítomen starosta města Bronislav Havlín. V sále kulturního domu, vstup zdarma
17/4/07 (út) 17:00 – Alergie u dětí – MUDr. Ingeborg Vokálová. Vše o prevenci, projevech, příčinách a léčení alergií. Vstup 20 Kč
15/5/07 (út) 17:00 – Arabský večer – Ing. David Šťáva. Povídání o životě v Abu Dhabi, Dubaji, na poušti i v oázách a také krátké nahlédnutí do Kuvajtu doplnil autor promítáním záběrů ze svých pobytů a malou výstavou fotek. Vstupné 50 Kč/rodina, v ceně konvička čaje a sladký arabský dezert
31/5/07 (čt) 15:00 – Odpoledne (nejen) pro budoucí maminky – Martina Nováková. O plenkách, masážích pro miminka, o technice kojení, bylinkách… a dalších věcech, které maminky před narozením broučka zajímají. Vstupné 20 Kč/rodina
19/6/07 (út) 18:00 – Historické snímky Veltrus – Štěpán Horálek. Veltruský sběratel pohledů a historických dokumentů nás postupně seznámil s některými kousky své sbírky (významné budovy, oslavy ve městě, povodně, zapomenuté kouty města, zámek aj.). Fotografie byly promítány a doprovodila je menší výstava. Vstupné 20 Kč/rodina
11/12/07 (út) 10:00 – Prezentace kosmetiky Weleda – od zástupkyně firmy Weleda jsme se dozvěděli podrobnosti zvláště o dětské řadě výrobků této kosmetiky. Vstupné 20 Kč/rodina

– výtvarné dílny:

7/3/07 (st) od 10:00 – Hrátky s drátky – Lenka Haspeklová – výtvarná dílna především pro rodiče. Základy drátování, ozdobení kamínku nebo velikonočního vajíčka. Vstupné 20 Kč + materiál
20/3/07 (út) 9:30 – Předvelikonoční ubrouskování – Ivana Kudry – stále je co zdobit ubrouskovou technikou (třeba kraslice) a Ivana je v ní mistrem! Vstupné 20 Kč + materiál
2/4/07 (po) 16:30 – Jarní vazba z květin – Jiřina Ratajová. Vyzkoušeli jsme práci aranžéra květin pod odborným vedením. Vstupné 20 Kč + materiál
18/4/07 (st) 14:30 – Malování na hedvábí – Eva Málková. Dílna přístupná všem zájemcům, vhodnější spíše pro rodiče a větší šikulky. Vstup 20 Kč + materiál
1/8/07 (st) 14:30 – malování na sklo a keramiku – výtvarná dílna. Vyráběli jsme originální nádobí malbou na skleněné a keramické misky nebo hrnky. Vstupné 0 + materiál
8/8/07 (st) 14:30 – Batika – výtvarná dílna. Vyzkoušeli jsme různé druhy batiky a savování, především na tašky, trička, šaty, kalhoty, závěsy. Vstupné 20 Kč/rodina.
28/11/07 – (st) 15:00 – První adventní dílna: malování na dlaždice, nádobí, květináče –výroba vánočních dárků – vstupné 20 Kč/rodina + materiál
5/12/07 (st) 10:00 – 2. adventní dílna – Hrátky s drátky II – druhá dílna s Lenkou Haspeklovou. Z drátků se tentokrát vyráběly hlavně ozdoby na stromeček, hvězdičky a jiné dekorační předměty spojené s Vánoci. Cena 20 Kč/rodina + spotřebovaný materiál (drátky, korálky).
11/12/07 (út) 17:00 – 3. adventní dílna – Vánoční věnce – s Jiřinou Ratajovou, veltruskou květinářkou, jsme uvily vánoční věnce a další dekorace z chvojí. Cena 20 Kč/rodina + materiál
12/12/07 (st) 9:30 – 11:00 – 4. adventní dílna – Drobnosti z pedigu – ozdoby z přírodního neb barveného pedigu, tentokrát hlavně na stromeček. Vstupné 20 Kč + materiál

– výlety:
12. – 18/3/07 – zimní pobyt v Horní Blatné – ať už na sněhu nebo v bazénu, zpestřili jsme si březen s dětmi trochu v osvědčené chatě nedaleko hranic, http://www.lesni23.com
23/4/07 (po) – výprava na pražskou výstavu Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie. Dětmi milovaná přehlídka netradičních hudebních nástrojů, které si mohou vyzkoušet.
2/11/07 (pá) 15:00 – Podzimní výprava za koníkem Nikitou – vycházka veltruským parkem s několika zastaveními až do Všestud. Nikita je klidný kůň, který děti rád povozil

– cyklovýlety:
19/5/07 (so) 10:00 – cyklovýlet do Libčic – od brány zámeckého parku ve Veltrusích k máslovickému přívozu. Loďka nás převezla do Libčic a pak jsme se klidnou cestou podél řeky vrátíli až do Kralup a dál k nově otevřenému přístavu v Nelahozevsi (s vyhlídkou na řeku, loděmi, občerstvením)
2/6/07 (so) 11:00 – Cyklovýlet do zooparku Zelčín – známou rovinatou cestou přes lužecký přívoz do Zelčína. V cíli je kromě farmy i hospůdka – možnost občerstvení. Prohlédli jsme si zvířátka (koně, poníky, ovce, kozy, emu…)
8/7/07 (ne) 10:00 – Cyklovýlet pod horu Říp – po drážďanské cyklostezce přes lužecký přívoz a po klidných silničkách jsme dorazili až pod posvátnou českou horu. Na louce čekal piknik a několik odvážlivců vyšláplo i samotný vrch. Zpět přes Louckou a Nelahozeves

– jiné akce:
11/11/07 (ne) 18:00 – Lampionový průvod a ohňová show spolu s Kulturním výborem města Veltrusy a SHSŠ Basilard – šermířské vystoupení, průvod městem, ohňová show v podání skupina Los Jonglos
17/11/07 (so) 9:00 – 11:00 – Burza dětského oblečení a potřeb
17/11/07 (so) 15:00 Drakiáda – pouštění draků pro malé i velké, s odměnami pro nej… draky
říjen, listopad: Brigády na budoucím hřišti – po umístění vrat do budoucího hřiště u kulturního domu jsme vyklízeli drobný nepořádek
květen, září: šití látkových havránků a účast na vítání veltruských občánků

účast na akcích jiných organizací:
4/4/07 (st) 10:00 – 17:00 – akce města Veltrusy – Jarní výstava výtvarných prací. Výrobky se podílí ZŠ, MŠ Veltrusy a Havránek. Na místě jste si mohli uplést pomlázky anebo ochutnat velikonoční pečivo Havránkovy výroby
9/6/07 (so) 14:00 – 17:00 – Základní škola Veltrusy: Bezva den. Na této tradiční školní akci, plné kulturního a zábavného programu, her a soutěží, čekal i Havránkův koutek pro nejmenší s klouzačkou, tunelem a dalšími prvky. Představili jsme tam také projekt dětského hřiště
25/8/07 (so) – Veltruský Corvus – akce sdružení Basilard. Na tradiční šermířské přehlídce, doplněné o nejrůznější lákadla kulturní (dětské divadlo) i gastronomické stál i stánek Havránka s malým, ale hojně navštíveným dětským koutkem. Podávali jsme podrobnosti o chystaném dětském hřišti, pořádali anketu a prodávali některé výrobky
18/12/07 (út) Vánoční jarmark – pořádalo město Veltrusy ve spolupráci se ZŠ, MŠ Veltrusy a RC Havránek. Dopoledne (10:00 – 12:00) prodejní výstava prací s vánoční tematikou, odpoledne (15:00 – 18:00) kulturní program (nejen) v podání dětí. Vstupné dobrovolné, výtěžek z prodeje věnoval RC Havránek na projekt dětského hřiště

PROJEKTY ROKU 2007
Knihovnička – vznikla malá sbírka literatury pro rodiče, ať už pedagogické, psychologické, anebo kutilské literatury. Postupně se díky darům a možnosti výhodných nákupů rozšiřuje a seznam knih zveřejňujeme i na internetu. Děkujeme společnosti Et netera a nakladatelstvím Portál, Albatros.
Kuchyňka – i přes naši velkou vytíženost se podařilo zřídit aspoň malou kuchyňku jako zázemí Havránka. Je tu kuchyňská linka s varnou konvicí, sporák, dřez a několik polic na ukládání. Děkujeme Městu Veltrusy za příspěvek.
Dětské hřiště – které vznikne na zahradě za Havránkem, je náš největší projekt let 2007 – 2008. V roce 2007 jsme se věnovali především propagaci projektu, zpracováváním ankety, vyhlášením sbírky, výrobě a prodeji předmětů v e prospěch hřiště a sepisováním žádostí o podporu. Určili jsme si představu o budoucím hřišti, získali několik tisíc korun na sbírkový účet. Hřiště dostalo nová vrata – děkujeme městu Veltrusy a firmě Služby, stavby, montáže.

LIDÉ,
tedy mámy:
Jana Krejčová (členka, Veltrusy) – všestranná žena z Havránkovy party s nápady všeho druhu od bojovek a táborových ohňů po výtvarné činnosti, vazby květin a věnců … nebo recepty. Jediná skutečná veltruská starousedlice mezi členkami Havránka, neohrožená cyklistka (také ve všech fázích těhotenství). Programování prý asi pověsí na hřebík a bude se hodně dlouho radovat z rodinného krbu a věnovat dětem – Julii a Toníkovi. V Havránkovi má na starost knihovničku, pro kterou zajistila řadu zajímavých titulů.
Eva Málková (zakladatelka, Veltrusy) – naši lékařku a milovnici výtvarných technik znáte z dřívějšího Rodinného spolku Havránek, který byl přímým předchůdcem “našeho” Havránka. I když má tři ratolesti na krku (Albert, Metoděj a Štěpánka) a spoustu profesionálních plánů do budoucna, neváhala ani chvilku, když jsme ji požádali, ať jde do budování rodinného centra znovu. Na konci roku 2007 už byla jednou nohou opět v profesionálním životě.
Lenka Šťastná (členka, Veltrusy) – do Havránka přinesla kromě mnohého jiného výborné nápady a iniciovala projekt dětského hřiště. Baví ji také výtvarně tvořit a před Vánoci nakreslila pro Havránka pěkné omalovánky. Kromě toho ještě velmi dobře a velmi poctivě studuje. Má syna Adámka a v roce 2007 už v bříšku dalšího potomka Františka.
Katka K. Vitochová (zakladatelka, Dušníky nad Vltavou) – původně učila češtinu a francouzštinu na gymplu, ale teď se přeorientovala na mladší ročníky. V Havránkovi se stará se hlavně o komunikaci sdružení, organizaci programu a fundraising. Vedla angličtinu pro mrňata a spolu s Martinou se starala o úterky pro miminka. Předškolačka Johanka a kojenec Jura testují denně, co máma vydrží.
Káča Kohoutová (dříve Zubrycká) (zakladatelka, Veltrusy) – rozšiřuje náš spolek o další dceru Johanku! Káča je původní profesí zdravotní sestra, naposledy pracovala jako provozní. Nejvíc ji baví zpívání, ale má slabost i pro různé výtvarné činnosti a fotografování. V Havránkovi také bděle střeží pokladnu a vyrábí naše plakáty. Setkali jste se s ní na programu Hrajeme si a zpíváme nebo na středeční výtvarce.
a táta nakonec:
Honza Kadeřábek (člen, Dušníky nad Vltavou) – tatínek Johanky a Juráška, kromě technické podpory (počítače, fotoaparát, promítačka), nám vytvořil i spravuje internetové stránky, vymýšlí a vede cyklovýlety a pomáhá shánět (nejen) finance na chod Havránka.

ČÍSLA O ROCE 2007
výdaje
spotřeba materiálu 13 256
dlouhodobý hmotný invest. majetek 5 950
ostatní služby 2 673
bankovní poplatky 38
celkem 21 917
příjmy
dary 11 035
ostatní 10 312
celkem 21 347

MINIANKETA
Zeptali jsme se některých návštěvnic, proč Havránka navštěvují anebo podporují. Tady jsou některé odpovědi:
PhDr. Lucie Dobešová

Spolupráce s lidmi v Havránku je příjemná a povzbudivá, v centru panuje bezpečná a přátelská atmosféra a navíc jeho aktivity jsou velmi smysluplné a potřebné.
Do budoucna přeji (i na základě vlastních zkušeností) hodně vytrvalosti a hlavně trpělivosti. Ať se Vám daří!

Ing. Jana Popelková

Sice se účastníme Vašich akcí minimálně, ale vždy je u Vás v Havránku nádherná uvolněná atmosféra, přiznám se, že i my jako pracující si tam odpočineme, přijdeme na jiné myšlenky. Máte akce pěkně zorganizované a moc Vás obdivuji, protože vím, co to dá úsilí, vše připravit a zajistit takovéto akce a hlavně sehnat finance.

Dana Šťastná
Rádi jezdíme na kolech a díky RC Havránek jsme objevili spoustu nových tras vhodných i pro malé cyklisty. Zároveň se děti i na cykloakcích pobaví – přívoz, zvířátka, projížďky na koních, spousta hřišť a také mají kolem sebe i další malé kamarády, takže i my rodiče, si odpočineme. Myslím, že rodinných center pro děti je stále málo, takže čím více tím lépe. Zakladatele obdivujeme za jejich spoustu času, starostí i peněz, které ze své vlastní vůle RC Havránek obětují.

PODĚKOVÁNÍ
za dlouhodobou podporu:
město Veltrusy, starosta Bronislav Havlín (viz Havránkovu abecedu)
Kancelář Sítě MC
Krajská koordinátorka Sítě mateřských center Jiřina Chlebovská
Komerční banka, Kralupy nad Vltavou, Ing. Jana Popelková

za finanční nebo jinou pomoc:
společnost Et netera (přispěla na provoz částkou 5 000 Kč)
společnost Služby, stavby, montáže s.r.o. (sponzorovala instalaci vrat do zahrady kulturního domu v hodnotě 5000 Kč)
nakladatelství Portál nám darovalo sedm knih do vznikající knihovny a přislíbilo slevu na další
nakladatelství Albatros nám darovalo několik knih do vznikající knihovny
Adéla Mičanová (Mitchi) nám darovala pro děti stan s tunelem do herny
Veronika Bílková potěšila děti dalšími panenkami, kočárky a dalšími doplňky (Zapf Creation) do herny
další hračky, dárky pro děti nebo vybavení věnovali: rodina Šťastných z Prahy, Rakušanových a Stehlíkových, Aleks a Lindsay Straunik, Jiří Tůma
občerstvení na karneval darovaly firmy Country life, Unilever, Bolton Czechia, distributor produktů Rio Mare, Řeznictví Kohout, Veltrusy, Potraviny – večerka U Purnochů, Veltrusy, Zelenina – Jíchová, Veltrusy
opravu ochotně a rychle provedl instalatér Roman Hulínský
společnost MERO zapůjčila dataprojektor pro naše pořady
společnost Kaučuk pomohla s kopírováním výroční zprávy 2006
Dolní Povltaví o.s. poskytoval prostor našim stránkám na své doméně
kromě členů vedli bezplatně kurzy Havránka také Martina Nováková, Katka Trojanová a Láďa Ryska
… a také letos nám pomáhají naše rodiny a kamarádi. Děkujeme dobrovolné pracovnici paní Novákové z Veltrus, manželům Málkovým st. a Jitce Láchové, kteří pomáhali při akcích (sbírka ošacení, Veltruský Corvus). Díky, bez vás všech bychom nebyli!