Darujte radost vánočními krabicemi

Po sedmé se s Havránkem připojíme k akci Vánoční krabice od bot  aneb Děti darují dětem (k Vánocům). Každoročně odjíždějí před Vánocemi z Veltrus auta napěchovaná po střechu tajuplnými krabicemi, letos určených pro necelou stovku dětí. Posledních pár let míří výhradně do charit v Kralupech nad Vltavou a Roudnici nad Labem. Působit radost můžete i vy, když donesete krabici pro vybrané dítě v době od 7. listopadu do 10. prosince do infocentra zámku Veltrusy na adresu Františka Šafaříka 22 (žlutá budova vpravo od brány veltruského parku, proti kavárně Důlék), případně po dohodě na sběrné místo v Kralupech.

Kdo všechno může krabice věnovat?

Kdokoliv: děti, rodiče, babičky, dědové, jednotlivci, rodiny, firmy, školy… V předchozích letech se na spoustě dárků podílely celé školní třídy, např. prvňáčci z Veltrus nebo třídy z Mělníka. Velkou kupu dárků věnují každoročně zaměstnanci společnosti CGI.

Jak na to?

Z tohoto seznamu dětí si vyberete to, kterému byste rádi dárek věnovali, a napíšete nám na adresu vanocnikrabice@gmail.com. Seznam obsahuje jména dětí, jejich věk, přání nebo také informaci o  jeho zájmech. Dárek vám „rezervujeme“ v seznamu. Ideální je dárky vybírat a balit přímo s dětmi, které se tím často prvně dovídají, že dárek pod stromeček není samozřejmost, že jsou i děti, které nejspíš žádný nedostanou. Až budete mít dárek připravený, dopravíte ho do infocentra zámku v době úterý – neděle mezi 10.30 – 12.00 a 12.45 – 15.30, případně se na uvedeném emailu domluvíte na předání jinde či jindy. Letos seznam obsahuje i položky, které potřebují děti v klubech obecně – na své programy, do školy. I jimi uděláte velkou radost.

Co do krabice? A musejí to být do krabice?

Dárky mohou, ale rozhodně nemusí vonět novotou. Dětská přání jsou v seznamu, a pokud něco malého ještě přidáváte, tak spíše jen posuďte sami, zda byste takovou věc v kůži dítěte radostně přijali. Rozhodující je vhodnost a použitelnost.

Formát krabice od bot byl zvolen proto, aby všechny děti dostávaly zhruba stejně velké dárky a aby se některé necítily ošizeny. Někdy ale krabici nemáte, nejste si jisti volbou dárku, neradi balíte anebo na to zkrátka nemáte čas. V tom případě stačí dárek dát do tašky nebo krabice, popsat, co je uvnitř, a naše dobrovolnice před svátky vaše dárky zabalí a opatří jmenovkou. Pravdou ale je, že nejvíc radosti vždy způsobily osobně balené dárky se jmenovkou a třebas i přáníčkem od konkrétního dítěte nebo dospělého.

Zanechte nám prosím v emailu nebo na cedulce u dárku kontakt na sebe, abychom Vám mohli poslat poděkování, případně fotky z předávání dárků, které se většinou odehrává na vánočních besídkách v charitních domech.

Ale jak to dětem vysvětlím?

U starších potomků je vysvětlování poměrně snadné: už se pravděpodobně setkali s někým bez dotykového mobilu, pěkného oblečení, zážitků z dovolených… tuší, že ne všechny rodiny mají tátu i mámu, kteří se starají. U menších dětí bývá náročnější vysvětlit, proč na takové děti Ježíšek zapomíná. Nabízíme tedy třeba tohle vysvětlení: Ježíšek si všímá, ve kterých domech svítí stromeček, kde je napečeno a nazdobeno, a podle toho pozná, že je tu rodina s dětmi, a zavítá k nim. Některé děti stromečky nemají a některé nemají ani svůj vlastní domov. Právě jim tedy poputuje dárek a udělá jim obrovskou radost. Darující děti jsou tak na Štědrý den nejen příjemci dárků, ale také pomocníky samotného Ježíška. Na Štědrý večer, až mu budou z okna děkovat, jim pošle pozdrav a bude mít radost sám, protože o to mu přesně jde: aby na sebe byli lidi hodní. Pokud možno nejen o Vánocích.

Jak můžete ještě pomoci?

Budeme rádi, když nám pomůžete s dopravou dárků k dětem. V polovině prosince budeme potřebovat alespoň jednu dodávku na cestu do Kralup a jednu na cestu do Roudnice. Předem děkujeme.

 

Shrnutí:

Co: seznam dětí

Kdy: 7.11. – 10.12.

Kde: Infocentrum zámku Veltrusy, Františka Šafaříka 22, 277 46 Veltrusy

Kontakt: vanocnikrabice@gmail.com, 603 969 787

 

Za spolupráci děkujeme těmto organizacím:

Státní zámek Veltrusy

Město Veltrusy, Veltruské listy

Město Kralupy, Kralupský zpravodaj

a dále všem, kdo pomáhají a šíří myšlenku.

1 komentář k příspěvku “Darujte radost vánočními krabicemi”

  1. Darujte radost vánočními krabicemi | KRALUPSKYZPRAVODAJ.CZ říká:

    […] popis, postup a seznam dětí je k dohledání zde: http://havranek.dolnipovltavi.cz/2017/11/darujte-radost-vanocnimi-krabicemi/. Na sociálních sítích je vytvořena stránka události: […]

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.