Jak bude vypadat zahrada za Havránkem?

pódium s altánem (skica)Představa o tom, jak ztvárnit zahradu Kulturního domu Veltrusy se vyvíjela dost dlouho. Děti malovaly, maminky vyplňovaly ankety, objížděli jsme dostupná hřiště, hledali na internetu. Když bylo jasné, že na projektu se bude podílet veltruský rodák Ing. arch. Patrik Hoffman spolu s Pavlou Krásovou, představa dostala určitější podobu.


Zatímco jsme čekali, až slíbené příspěvky dorazí na účty (ten poslední až před několika dny), vyrostl na papíře originálně pojatý prostor. Hlavním pojítkem, jak jsme si přáli, zůstala voda, motiv ostrova, lodí… a přibyla plovárna.

Vstupní prostor
Z ulice Palackého se vstupuje užším průchodem. Zde bude možné odložit kola do stojanů a odhodit odpadky do nádob na tříděný sběr. Stěnu za vraty v řijnu ozdobí malby dětí ze ZŠ Veltrusy pod vedením jejich učitelky Gabriely Váchové.

Střední část
Střední, rozšiřující se část zahrady (od vstupu do haly domu) bude už patřit herním prvkům. Nejblíže vchodu bude umístěno pískoviště s krytem, lavičky a tabule na kreslení. Dominantním prvkem pak bude velká loď s několika vstupy, kloučku, kapitánským můstkem a kormidlem. Tu doplní menší loďka – houpadlo. Všechny prvky byly umístěny s ohledem na stávající zeleň, až na plevel a bezinky tedy žádná dřevina „nepadne“.

Pódium
Prostor při zadní zdi zahrady bude patřit pódiu s altánem. Po dvou schůdcích se dostaneme na dřevěnou palubu, doplněnou pergolou. Na ní budou zavěšeny houpačky – pódium bude ale zároveň možné využít pro komorní představení, koncerty a jiné podobné akce. Na pravé staně bude umístěn dřevěný altán s kulatými okénky. Pohrají si tu děti (okénka budou otevíratelná) a v případě deště se sem mohou schovat.

Raději byste skicu viděli? Nic vám nebrání, projekt dětského hřiště (2 MB)si můžete stáhnout přímo odsud, resp ze sekce dokumentů.

Prostředky na vybudování hřiště
Celkový rozpočet činí téměř 700 tisíc korun. Největší díl z něj pokrývá grant Středočeského kraje (400 tisíc korun), část projektu nazvanou Barvy pro Tajuplný ostrov zaplatíme z grantu společnosti T-Mobile získaného prostřednictvím Nadace VIA – jde o částku 90 tisíc korun (o grantu jsme psali). Dalších 50 tisíc nám darovala společnost Středočeská plynárenská. Na hřiště využijeme také necelých 15 tisíc korun, které se nám sešly na sbírkovém kontě. Zbytek uhradí město Veltrusy, kterému pozemek za kulturním domem patří a které je příjemcem v úvodu zmíněného krajského grantu.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.