Přivítejte svatého Martina s lampiónem

lampióny a světýlkaPodle tradice přijíždí svatý Martin na bílém koni, který symbolizuje první sníh. Naší tradicí zase je Martina řádně uvítat se světýlky v rukou. Proto se sejdeme ve čtvrtek 11/11/2010 v 17 hodin opět před Havránkem s lampiony.

Všichni účastníci si mohou obléct i nejrůznější masky a s sebou vzít trumpetky, zvonečky, rolničky, aby průvod rozveselily. K náměstí nás doprovodí šermíři ze skupiny Basilard s loučemi, na náměstí samotném už bude pro diváky připravena oblíbená ohňová show, svatomartinské rohlíčky a horký čaj.

Děti, které se nebojí v tmavém lese (malé samozřejmě v doprovodu rodičů) se pak vydají na svatomartinskou cestu světýlek částí parku. Po světýlkách dojdou k nedalekému cíli… no a uvidí se, kdo je tam přivítá. jedno ale prozradíme: strašidel nebo duchů se rodiče ani děti nemusí bát.

Jak to vypadalo vloni? Odkazy na fotografie najdete v loňské pozvánce.

Ptáte se, proč vlastně svatomartinské rohlíčky? Legenda praví, že Martin měl zlou nevlastní matku, která se ho pokusila otrávit jedovatým pečivem. Aby poznala, do kterého rohlíčku jed dala, ohnula mu rohy. Ale jaké bylo její překvapení, když po otevření trouby uviděla všechny rohlíčky zahnuté! Není divu, vždyť Martin jakožto svatý mohl konat zázraky. Mnohem důležitější pro nás je, že byl štědrý a dobrý k chudým. Vypráví se například, jak v tuhé zimě přetnul mečem svůj plášť, aby dopřál aspoň trochu tepla žebrákovi.

Na svatého Martina kouřívá se z komína – ale ne z vašich lampionů, proto na ně dávejte pozor! Na svatého Martina bývá dobrá peřina – to už je vzkaz těm dětem, které celou stezku projdou.

Za spolupráci při pořádání děkujeme SHSŠ Basilard, Sboru dobrovolných hasičů Veltrusy a členům ASPV Veltrusy.

1 komentář k příspěvku “Přivítejte svatého Martina s lampiónem”

  1. Havránek » Archív » Na svatého Martina putovaly děti za koněm říká:

    […] počet dětí menších i větších v doprovodu celých rodin se ve čtvrtek 11/11/10 vpodvečer shromáždil před Havránkem ke společnému průvodu. Většina poutníků se […]

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.