Kuriozní výzva žen: ženy, mlčte!

StandingWomen.orgZ více stran mi v posledních dnech naskočila do mailu prazvláštní výzva: 13/5/07 ve 13:00 mlčte s námi. O co jde? A je vůbec možné, aby se ženy srotily mlčky na jednom místě a pět minut mlčely? Je to normální? A k čemu je to dobré? Na weblogu Vlastimila Marka, jinak alternativního hudebníka, publicisty (…) a také muže skvělé ženy Tamary Markové lze nalézt vysvětlení.


Tak předně – normální to není, a o to právě jde. Na těchto stránkách se dočtete o těch bláhových, které chtějí mlčením změnit svět. Aby byl krásnější, zdravější, abychom ho dětem předaly ještě v obyvatelné podobě… No ano, zní to praštěně (a nejen muže tenhle nápad pobaví), ale vlastně moc krásně. Organizátoři mezinárodní iniciativy se inspirovali povídkovou knihou Grandmother book od Sharon Mehdi a konkrétně jednou z jejích povídek. Vypráví o dvou ženách, které zahájily mlčením v parku neobvykle širokou akci, k níž se postupně přidaly snad všechny ženy z okolí. Ty dvě možná dělaly „hloupost“, ale nebály se (zpočátku hlavně zesměšnění, horšího než třeba pokuta), ale nevzdaly to. A lidé z nich cítili sílu. Že vám to něco připomíná? Možná scénu z amerického Forresta Gumpa (minulý týden posté běžel v televizi), kde Forresta, muže bez programu, který by veřejně vyhlašoval, a prostě jen dál a dál bežel, protože musel, postupně následují další a další běžci. Také z něj cítili sílu a odvahu… a každý z nich si do jeho neúnavného běhu vložil něco ze sebe.

Na mnoha místech v Česku se k mlčení matek přidávají a my to ve Veltrusích zkusíme taky. Nikomu neublíží pět minut postát a přemýšlet, co a jak se dá na tomhle světě zlepšit, co pro to můžeme udělat. (Pět minut snad i naše mrňata s tatínky někde v ústraní přežijí v klidu.) K pozastavení je spíš fakt, že to neděláme – aspoň já osobně ne – moc často. Většina lidí čeká, až je k tomu něco vyburcuje. Opravdu potřebujeme vážně onemocnět, ztratit přítele nebo podobně smutnou událost k tomu, abychom se občas zastavili?

V Praze si ženy 13. května ve 13 hodin postojí u koně na Václaváku, my se sejdeme ve 12:50 u brány veltruského parku a přesuneme se po hlavní cestě směrem k zámku. Ať to pochopíme jako recesi, pětiminutovku duševní hygieny nebo jako vážně míněnou věc, nic jí nezkazíme. Můžete se přidat, pokud se vám výzva líbí. Když budou muži chtít, klidně je necháme na svátek otců zaběhat, ne?

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.