Dětské hřiště spěje do finále

přípravy dětského hřiště se chýlí ke konciStavba Tajuplného ostrova na zahradě už mnohým (včetně nás) připadá jako nekonečný příběh (ostatně první článek v rubrice hřiště je z 31/5/07). Ten příběh se ale konečně pomalu uzavírá, a tak se hlavně s Vámi, kdo jste se do Havránka poslední dobou nedostali, o něj podělíme.

Už nyní máme další nápady, jak hřiště ještě dále vylepšit. Musíme na ně ale sehnat další peníze. Proto i v příštím roce pokračuje veřejná sbírka nazvaná Tajuplný ostrov – Dětské hřiště v centru města Veltrusy. Na sbírkové konto s číslem 35-9324990267/0100 může přispět každý. Dosud se na něm sešlo více než 13 tisíc korun od několika jednotlivců nejen z Veltrus.


„Příliš malá zakázka“
zahrada v září 2008Krásné babí léto a všeobecně vládnoucí globální oteplování v nás vzbudily naději, že se všechny práce na hřišti s přehledem stihnou ještě v říjnu nebo v listopadu. Jenže babí léto skončilo velmi náhle a trochu zkomplikovalo situaci. To by ale nebyl ten největší problém: zkusili jste v poslední době sehnat zedníky na malou zakázku? My ano, a nikomu to nepřejeme. Po několika velmi nepříjemných pokusech, které začaly už v létě, se nakonec práce ujal pan Smetana z Veltrus a ještě za minutu dvanáct (v listopadu) s dalšími pomocníky zvládl opravu zdi a novou omítku se štukem na štítové stěně i v přízemí sousedního domu. Z našich vozů se na pár týdnů staly „náklaďáky“ s cementem a pískem, s dopravou a odvozem materiálu pomohly i Technické služby města.

Měříme, kopeme, vozíme, montujeme…
zahrada v říjnu 2008začínáme se štítemUž koncem září jsme také za pomoci veřejnosti vybrali dodavatele prvků – Direct Media (www.hriste.cz) a domluvili termín stavby na týden od 24/11/08. Počátkem listopadu ale montéři oznámili, že můžou nastoupit už o týden dřív, o státním svátku 17/11/08, což nás velmi potěšilo. Trochu jsme ještě improvizovali při odstraňování vraku dodávky, ke které se léta nikdo nehlásil… nejdřív jsme ji vlastními silami odsunuli blíž ke vratům a poté město se Sběrnými surovinami zařídilo jeho odvoz. Pak jsme pobíhali s pásmem a koumali, jak nejlépe umístit hlavní prvek – loď – aby zůstala dominantní, a přitom neblokovala průchod k budoucímu pódiu. Žeňa Mazurčak ze Všestud, vyzbrojený hráběmi, lopatami a rýči vyhloubil 30 cm hluboké prohlubně v místě dopadových ploch a srovnal zeminu po celé zahradě. Naštěstí se nepotvrdila domněnka, že pod travním drnem budou haldy suti.

probíhá montáž herních prvkůŽeňa měří hloubku výkopuZámečník Martin Votava ze Všestud vyrobil mříž na sklepní okénko ve zdi. Montéři hřiště se s věcí – lidově řečeno – nepárali a za tři dny a kousek byli hotovi. Ještěže tak: hned následující ráno padl na hřiště sníh. Následkem velkého provozu na WC a v koupelně (stavebníci, montéři) se ucpala obě WC a opět jsme si absolvovali (v malém) kolotoč shánění instalatéra. Většina instalatérů má do konce roku práci, asi třetina nebere během dvou dnů vůbec telefon a další díl pouze dělá nové rozvody a neopravuje staré. Na osmý pokus jsme nebyli odmítnuti a pana Rauba z Kralup vám můžeme doporučit.

A teď barvy…
Malujeme štítZískali jsme je za sníženou cenu od kralupské společnosti Finesa barvy a čekaly pěkných pár dní, vlastně se přímo těšily, až je použijeme. Naštěstí jsme nakonec nemuseli na stěny dýchat, aby měly požadovanou minimální teplotu pro aplikaci nátěru. Malování na jaře (a tedy zdržení) si nemůžeme dovolit – dotace totiž musejí být vyčerpány a práce provedeny do konce tohoto roku. Po nátěru stěn penetračním roztokem jsme se pod vedením Gabriely Váchové 4. prosince pustili do malování, které šlo od ruky hlavně díky Gabriele, Báře, Kubovi a Honzovi. Přidala se i kolemjdoucí Lenka… a před Vánoci malbu v přízemní části dokončí děti (naštěstí ne ty naše, výsledek by nebyl příliš dekorativní).

Dřevěná tečka
Oproti odhadům architekta nebudou naše prostředky prozatím stačit na celý projekt altánu. Upravili jsme zadání tak, aby bylo do konce roku 2008 postaveno alespoň pódium s částečným zastřešením – domeček s okénky byl nejdražší položkou… bohužel. Co z toho plyne? Že nekonečný příběh bude pokračovat, snad do té doby, než získáme peníze i na domeček-altánek-plovárenskou kabinu a třeba i na vytoužený vodní prvek. Na studnu totiž také zatím nedošlo.

Sny versus realita
štít zatím není domalovanýJak se ukazuje, naše sny nebyly bláhové. V žádostech o podporu, které jsme už od loňska rozesílali, jsme jako období dokončení uváděli jaro 2009. Hřiště už stojí a na děti se moc těší – ty na něj ale ještě pustit nemůžeme: chodily by totiž od hlavy k patě zablácené. Hned brzy zjara provedeme zahradnické úpravy podle návrhu Míši Suchoňové,a jakmile povrch trochu zpevní, pořádně to na hřišti – s Vámi – roztočíme. Tak mě napadá: jaktože nemáme kolotoč?

4 komentářů k příspěvku “Dětské hřiště spěje do finále”

  1. Bára říká:

    Teda klobouk dolů! Bude ještě pokračování malování fasády pro dospěláky?

  2. Katia říká:

    Bára už to ví: malování už proběhlo a sama se ho účastnila 🙂 Teď počkáme na jarní počasí a děti dokončí práci malbou protější stěny (pouze přízemí)…

  3. Markéta říká:

    hezký kolotoč mají na http://www.floraservis.cz . stojí kolem 30 000,- Ale je fakt pěkný.

  4. Varyšovi:o) říká:

    Ahoj,
    posíláme pozdravy a nestačíme se divit co všechno jste spolu s ostatními zvládli. Hřiště je už teď moc hezké.
    Určitě se na něj rádi přijedeme někdy na jaře podívat, jste šikovní, pracovití, no prostě nejlepší.:o)

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.