Na kole do Zelčína: více informací

cíl: ZooPark ZelčínPředpověď počasí je našemu sobotnímu cyklovýletu nakloněná – mělo by být až 24 stupňů a jasno (nezapomeňte proto opalovací krémy, kšiltovky, sluneční brýle a dostatečné zásoby pití).

Dokonce i voda ve Vltavě se umoudřila a klesla, takže přívoz v Lužci opět funguje (ve čtvrtek 8/6/06 jsme se tam byli podívat a kvůli vyššímu průtoku nejezdil). Nicméně ani vyšší stav vody by nebyl na překážku, neboť se dá za vodu dostat o kousek dál, a sice za Zálezlicemi, kde je pohodlná lávka vedle horkovodu – trasa by se tím prodloužila o necelé 2 km.


trasa cyklovýletuPokud vás zajímá trasa výletu nahlédněte do mapky (vytvořena na základě snímku ze serveru Mapy). Cesta tam i zpátky je sice stejná, ale je opravdu docela příjemná a nenáročná. Většinou vede po asfaltce, krátký úsek po parkové cestě – vhodná jsou i silniční kola, treky (horská kola samozřejmě mohou také být). Silnice jsou tu mimořádně klidné a jen sem tam projede nějaký automobil, případně traktor.

Vyrážet se bude z Veltrus od hlavní brány zámku v sobotu 17/6/06 v 10:00, samozřejmě pokud by někdo nestíhal a poslal nám zprávu, počkáme na něj. Počítám s tím, že se možná utvoří dvě nebo více skupinek podle toho, jak rychle kdo pojede. Hodí se to i pro přívoz, abychom se snáz na loďce vystřídali (nebojte – přívoz máme odzkoušený i s vozíky – dokonce je není ani nutné odpojovat od kola). Účast přislíbilo také několik dospělých kamarádů bez dětí.

Červený MlýnOd zámku míříme k Červenému mlýnu a trasa pokračuje do Všestud, stáčí se vlevo k Dušníkům (info o obou obcích na www.vsestudy.cz). Před další vsí, Dědibaby, stojí jez Vraňany, technická památka, kterou dnes doplňuje už dokončená vodní elektrárna. V Dědibabech provede výprava vpravo hleď hned u prvního statku a uvidí opravenou kamennou budovu špejcharu ze 14. století u čp. 14. Této vsi se dříve říkalo Jedibaby, ale není třeba se bát, šlo o zkomolení – aspoň tvrdí jazykozpytci.

Na první křižovatce za vsí doleva a po kilometru jste v Bukoli. Chleby dávno snědeny, a tak patrně zavítáte do hostince. Nenechte se mýlit barokními tvary kostelíku – kaple tu stála už v době románské – k němu si zaskočíte poděkovat zde pohřbeným rodičům Vítězslava Hálka, že syna tak pěkně vedli.

Následuje velká atrakce dokonce i pro dospělé: kola nalodíte na již zmíněný přívoz, který v sezoně funguje v podstatě od úsvitu do soumraku. Pokračujeme podél plavebního kanálu až k Zelčínu. Kdo rád slaví, bouchne nad kanálem šampaňské, neb právě před 101 lety byl dobudován.

hospůdka s venkovním posezenímV cíli, malé vesničce Zelčín, se nachází ZooPark Zelčín (dikobrazi, ovce, kozy, emu, srnec, makak, fretky…) s hospůdkou (bude pro nás otevřena dříve) a pískovištěm pro děti. Na ty už se těší i koníčci, kteří je povozí. Obsluha hospůdky se na nás bude těšit už zhruba od 11 hodin. Přesto je vhodné vzít malou svačinu aspoň pro děti s sebou (to jako cyklisti znáte), ovšem pití a sušenky apod. budou ke koupi na místě. Děti se budou moci kromě prohlídky zvěře také vyřádit v pískovišti, případně opékat buřtíky na ohni (to mohou i dospělí).

Mělník už je kousekKdyby se někomu zdála trasa krátká, lze ji jednoduše protáhnout do Mělníka, ovšem poslední krátký (cca 2 km) kus cesty je trošku nepříjemný, s větším provozem (ale stále velmi slabým – „sem tam auto“) a prudším stoupáním od řeky nahoru k zámku (na náměstí je ale cukrárna). Výlet do Mělníka ale někdy příště určitě taky uspořádáme.

Návrat do Veltrus předpokládáme kolem 13-14. hodiny, pokud jste si ještě neprohlédli zámecké skleníky a výstavu, stojí celkem za vidění.

S sebou samozřejmě vezmeme lékárničku. Přestože nepředpokládáme silný provoz, upozorníme předem policii na naši akci.

Pokud s námi chcete jet, pošlete nám, prosím, e-mail (nezapomeňte opravit adresu mailu – tedy nahradit slova v závorkách i se závorkami skutečnými symboly zavináče a tečky. Jde o ochranu proti spamu). Do mailu nám prosím napište své jméno, počet dětí s jejich věkem a způsob, jakým děti pojedou (sedačka, vozík, vlastní kolo). A nezapomeňte si helmy (musíme jít dětem příkladem).

2 komentářů k příspěvku “Na kole do Zelčína: více informací”

  1. eva říká:

    Klobouk dolů za pěkně napsaný článek!

  2. Mitchi říká:

    Zdravím, tak zde jsou naše fotečky ze včerejšího báječného výletu. „http://foto.mitchi.cz/“:[http://foto.mitchi.cz/]

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.