Ve Veltrusích vítězí nad dětmi pizza

děti převálcovala ve Veltrusích pizzaZatímco dopoledne do Havránka dorazily tři paní z Velkých Přílep, aby načerpaly zkušenosti a inspiraci pro zřízení vlastního rodinného centra, večer 27/6/11 zastupitelé rozhodli o výpovědi Havránka z budovy. Namísto neziskového občanského sdružení totiž pronajmou prostory, kde Rodinné centrum Havránek (RCH) více než pět let působilo, fyzické osobě za účelem zřízení občerstvovacího zařízení. Jiné prostory přitom Havránkovi zastupitelé nenabídli.

RCH to ve výběrovém řízení na nájemce prostor kulturního domu ve Veltrusích u zastupitelů prohrálo na celé čáře. Po zhodnocení nabídek starosta rychle sečetl body a na oznámeném výsledku 73 : 28,5 ve prospěch záměru Petra Klimeše (podnikatelský záměr na výrobu a prodej pizzy) nic nezmění ani přesný dopočet, aby dal součet dohromady 100.

Petici podepsalo 319 lidí
Zviklat zastupitele nepomohla ani petice, kterou před zasedáním předala starostovi zastupitelka Eva Málková. Petici pro zachování Havránka ve stávajících prostorách podepsalo během šesti dnů 319 lidí, z větší části občanů Veltrus. Veltrusy přitom loni v říjnu měly 1458 voličů (ke komunálním volbám tehdy přišlo 794 lidí). Přímo na zasedání se v malém prostoru tlačilo 11 občanů, další přišli Havránka podpořit před budovu městského úřadu.

Ekonomicky nemá RCH šanci
na zasedání dorazila řada návštěvníkůŽe podnikatelský záměr převálcuje neziskové aktivity rodinného centra v ekonomickém hodnocení (konkrétně „ekonomické podmínky – výše nájmu“) s 50procentní vahou a v části nabídnutých investic (konkrétně „uvažovaná investice k trvalému zhodnocení prostor“) s 10procentní vahou, bylo dopředu jasné. Neziskové centrum bez jistých příjmů se nemůže zavázat k investicím a pravidelným platbám vyššího nájmu. Zastupitelé při hodnocení ani nevzali v potaz historické zkušenosti, kdy RCH během své dosavadní existence dokázalo zajistit dotace a granty v částce přesahující 800 tisíc korun. Valná část těchto prostředků směřovala do vybudování přilehlého dětského hřiště a zbytek do zvelebení prostor, kde RCH dosud působí (výměna oken, vybourání příčky, výměna koberce, nábytek a další vybavení).

RCH se přitom snaží o maximální otevřenost. Kromě toho, že jsou všechny informace na webových stránkách, ještě nepravidelně vydává papírový Havránkův list. Mimořádné vydání shrnující pětiletou historii sdružení na dvou stránkách dostali zastupitelé i návštěvníci zasedání dne 27/6/11 do rukou. Součástí odpovědi na výzvu uchazečům k podání nabídky přitom byly jak všechny dosavadní Havránkovy listy, tak i výroční zprávy, ve kterých je činnost Havránka v daném roce přesně popsána. Zastupitelé si tak mohli připomenout dosavadní aktivity RCH ještě před pondělním zasedáním.

Přínos RCH stejný jako u pizzerie?
Důležitý je také výsledek hodnocení části nazvané ve výzvě k pronájmu jako „popis činnosti, přínosy veřejnosti“, která měla váhu 40 procent. Jednotliví zastupitelé měli podle svého úsudku rozdělit deset bodů mezi oba předložené záměry. Můžete se sami podívat, jak hlasovali (RCH : Petr Klimeš):
Bronislav Havlín 5:5
Oldřich Libich 5:5
Richard Kyselý 5:5
Petr Hlaváč 3:7
Jaroslav Morávek 10:0
Filip Volák 8:2
Michal Kohout 6:4
Jan Fechtner 7:3
Eva Málková 10:0
Pavel Ecler 10:0
Tomáš Čapek 6:4

Záměr „neznámé“ fyzické osoby na vybudování pizzerie investicí 18 000 Kč je evidentně pro řadu zastupitelů na stejné úrovni (pro jednoho dokonce podstatně důležitější) jako záměr pokračovat v činnosti rodinného centra, které v daných prostorách už pět let funguje.

někteří zastupitelé měli od začátku jasnoHavránek se ještě nestěhuje a vítěz výběrového řízení zatím s městem nepodepsal nájemní smlouvu. Tu teprve musí zastupitelé připravit a schválit, kvůli čemuž se chystají svolat mimořádné zasedání na co nejbližší dobu. Pozvánku na zasedání s informací o místě, době a navrženém programu musí město zveřejnit na úřední desce alespoň sedm dní před zasedáním. Zastupitelé se současně dopředu musí seznámit s návrhem smlouvy o pronájmu, o které budou rozhodovat.

Sám Petr Klimeš přitom na dotaz zastupitele Jaroslava Morávka přímo na zasedání připustil, že by mohl svůj záměr realizovat i v jiných prostorách města, případně jej nerealizovat vůbec. Jak Kadeřábek z RCH se ještě zeptal starosty, jestli by situaci nešlo vyřešit přestěhováním kanceláře městského policisty do jiných prostor města, aby tak v uvolněném prostoru mohla pizzerie vzniknout – bohužel se starosta k danému nevyjádřil.

11 komentářů k příspěvku “Ve Veltrusích vítězí nad dětmi pizza”

  1. petra říká:

    Ve volebním programu KDU-ČSL 2010-14 jsou hned na začátku následující dva body:
    Rodinná politika přátelská dětem
    Silná občanská společnost

    KDU-ČSL ve Veltrusích (starosta Bronislav Havlín a zastupitel Petr Hlaváč, ten je současně starostou místního Sokola, jsou aktivní členové) dokládá, že politický program jejich strany je jen cár papíru. Ale možná jim prostě jen víc chutná pizza.

  2. jiří říká:

    pan Klimeš si asi trochu vytáhl černého Petra. On chce prostě jen udělat pizzerii a trochu to vypadá že chce havránka vyhodit on i když to tak možná není

  3. jakandr říká:

    ahoj, jsem toho nazoru, ze p. Klimes nema v umyslu poskodit Havranka. Podle mne je problem jinde, ve meste a konktretnich lidech ve vedeni. Jsem zvedav, jaky bude dalsi vyvoj. ahoj Kuba

  4. yanca říká:

    Kubo, myslím si to samé. Na druhou stranu pan Klimeš možná nevěděl, o jaký prostor jde a kdo v něm působí. Nyní už to ví a je na něm, jak se zachová. Zdálo se mi ale včera, že je vstřícný.

  5. Dana říká:

    No raději bez komentáře….

  6. Psenda říká:

    Nevim, jestli tomu dobre rozumim, ale pan Klimes nabidl 18000 investici do budovy? Za 18000 co tam asi tak opravi? A najem? To je jako ta investice? 1500 mesicne? Kolk plateji lidi v mestskych bytech?
    Jinak k tomu programu KDU/CSL, nechce se mi to ted hledat, ale podle me tam nemeli zadne „sliby“ a cile. Jen se pochvalili ze to delali do voleb dobre a po vobach chteji pokracovat stejne.

  7. míša říká:

    Jsem lektorka Yamaha class na volné noze, chtěla jsem Vašim dětem předat něco málo z úžasné muziky… ale vše je jinak.
    Jen krátce: nejsem z Veltrus, ale to co se u Vás děje mi bere dech. Vím, že asi nic nezměním, ale Vaše zastupitelstvo by si opravdu mělo sáhnout do svědomí a hodně se zastydět… Výše uvedená investice je buď pouhý souhrn soukromých prostředků, které bude podnikatel potřebovat na uskutečnění svého záměru (a mimochodem je směšná- tyto peníze vystačí zhruba na pomalování fasády nevkusnými obrázky kouřící se pizzy a plastový nábytek…) nebo je to částka někomu „na přilepšenou“ (úplně stejně směšná).

    Bylo by na místě zohlednit veškeré minulé investice a tím by na pomyslných vahách jasně zvítězil Havránek. Uvažovali jste o strategii, že by se členové složili a tento záměr přeplatili?
    Nabízím Havránkovi vlastní finanční prostředky, pokud by to mělo pomoci, i když jsou mé zdroje omezené 🙂

  8. yanca říká:

    Pšendo, pan Klimeš nabídl investici 18000 Kč a k tomu nájem 3000 Kč měsíčně (aspoň tak chápu nabídku já). Upřímně – a se znalostí stavu budovy – se obávám, že neodnositelné investice na gastroprovoz by byly o řád vyšší, 18 tisíc by nic moc neřešilo.

    Ale nevím, do jaké míry on ví, jak to uvnitř vypadá a v jakém stavu budova je. V prostorách RC Havránek nebyl – alespoň nám se nikdo neozval, abychom prostory ukázali.

  9. Katia říká:

    Dnes mi pan starosta potvrdil, že pan Klimeš telefonicky zrušil svou nabídku. Havránek je jediný další zájemce, bude se tedy připravovat nová smlouva pro něj. Schvalovat by se měla na přístím zasedání koncem srpna. Velké díky vám všem za podporu a panu Klimešovi za pochopení a velkorysost. Ostatně petiční kampaň nebyla vedena PROTI někomu, ale PRO Havránka. Katka K.V., RC Havránek

  10. Chobot říká:

    Nechce se mě věřit, že p.Klimeš nevěděl, kdo využívá dům, kde chtěl provozovat pizzerii. Vždyť jednal předběžně se starostou. Spíš si myslím, že ho překvapila vcelku rychle podepsaná petice na podporu Havránka, která měla na Veltrusy dost hlasů. Havránkovi držím palce. Děti jsou naše budoucnost.

  11. mirabelka říká:

    Máme velikou radost, že jste to pro děti vybojovali. Jen víc Havranů na veltruskou radnici. Vaše stránky jsou moc pěkné.
    Bělkovi

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.