Na svatého Martina putovaly děti za koněm

žongléři ze skupiny Michala Topinky se ohně nebojíNebývalý počet dětí menších i větších v doprovodu celých rodin se ve čtvrtek 11/11/10 vpodvečer shromáždil před Havránkem ke společnému průvodu. Většina poutníků se světýlky statečně dorazila až k dalekému cíli, kde spatřila (skoro živého) koně i se svatým Martinem.

V pět hodin v rukou dobově oděných členů SHSŠ Basilard vzplály louče jasným světlem a pochod směrem k náměstí byl zahájen. Na náměstí už čekali připravení žongléři ze skupiny Michala Topinky, kteří předvedli hned několik skvělých čísel: po úvodním bravurním žonglování s míčky si zkušeně zahráli s ohněm – není divu, že žonglování také učí v kroužku (DDM Kralupy). Oslnilo hlavně odvážné závěrečné číslo, při němž mezi třemi žongléry s ohněm projížděl čtvrtý odvážlivec na jednokole.

Na konci článku najdete odkaz na fotografie.

Diváci se mohli občerstvit teplým čajem, ochutnat martinské rohlíčky, které se na tento den tradičně pekly jako výslužka čeledi odcházející na zimu ze statku. Po vystoupení děti čekalo opravdové dobrodružství: 300 m dlouhá cesta lesem (tedy tou částí parku, které se říká Veltruský les) až pod bránu parku. Po celou dobu průvodu a hlavně v lese hlídkovali spolupracující veltruští dobrovolní hasiči – a pan kastelán Pavel Ecler přece jen přišel ohně zkontrolovat také osobně.

Cestu označovaly každých pár metrů mihotavé lucerničky a děti měly navíc za úkol hledat po okolních stromech připnuté bílé koníčky. Jejich počítání závěrem zkontroloval statný rytíř. Organizátoři ozdobili každému dítěti martinskou kartičku pečetí a razítkem koně. Martinův kůň (nejmenším neprozradíme, že to byla jen maska) postával na samém konci. Nebyl úplně bílý, a jak by mohl být, když letos ještě žádný sníh nepřinesl. Děti si ho mohly pohladit, a když se ho nebály, občas opatrně zařehtal. No a ten perníkový koník, kterého poutníci dostali do ruky, sice neřehtal, ale o to víc chutnal…

Hlavními dušemi a organizátorkami svatomartinské akce byly letos Jana Krejčová, Lenka Měšťánková a Katka Vitochová, za spolupráci Havránek děkuje SHSŠ Basilard, veltruským dobrovolným hasičům, Michalu Topinkovi a spol. a dalším dobrovolníkům, kteří pomohli.

Fotografie najdete na flickeru.

2 komentářů k příspěvku “Na svatého Martina putovaly děti za koněm”

  1. Havránek » Archív » Svatého Martina přivítáme s lampiony říká:

    […] ochutnat martinské rohlíčky (s mákem, ořechy či tvarohem). Následně ještě – stejně jako vloni – čeká na děti cesta temným lesem k bráně do zámeckého parku. Děti, které najdou […]

  2. Havránek » Archív » V neděli 11/11/12 ozáří Veltrusy lampiony říká:

    […] vypadal svatomartinský průvod v předchozích letech? 2007 2008 2009 2010 2011 sdílejte:FacebookTwitterGoogle […]

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.