Ohně, meče, lampiony a dřevěný kůň

dýně zvaly na lampionový průvodNa oslavu dne svatého Martina jsme spolu s Kulturním výborem města Veltrusy lákali více než dva týdny, plakáty visely na každém rohu (díky Janě Majerčákové) a občany informoval o průvodu i místní rozhlas. Nakonec se v neděli 11/11/07 po 18. hodině sešla celá stovka návštěvníků, dospělých i dětí s lampiony v ruce. Budovu kulturního domu už okolo páté odpolední slavnostně nasvítili dýňoví strašáci, poctivě vydlabaní a vyřezaní maminkami a dětmi. Cestu chodbou k sálu zase lemovaly ručně vyráběné lampionky z Havránkovy výtvarky.

Na konci článku najdete odkaz na fotografie.

pozvánka na lampionový průvod 11/11/07Kvůli chladnému a deštivému počasí jsme nemohli návštěvníky pozvat na zahradu, kterou právě vyklízíme – jak doufáme, vznikne tu už v příštím roce vytoužené dětské hřiště a oddechová zóna. Program tedy začal v sále krátkou bitkou Skupiny historického a scénického šermu Basilard, které – ač v podzimním chřipkovém oslabení – nezklamalo. Jejich vystoupení nebylo náhodné, vždyť svatý Martin je mj. patronem vojáků. Řinčení mečů samozřejmě trochu vyděsilo nejmenší dětičky, a tak jsme se hned po vystoupení vydali na pochod veltruskými ulicemi, vedeni dřevěným koněm. Děkujeme těm sousedům (k naší lítosti jich bohužel moc nebylo), kteří se přidali rozvícením lampiček v okně. Průvod pro větší bezpečnost doprovázela městská policie, za což jí patří velký dík.

V rohu náměstí mezitím už svoje nádobíčko rozbalila skupina Los Jonglos. Za chvíli už jsme mohli obdivovat, jak si její členové (a členka) s lehkovstí „hráli s ohněm“. Triky, které mnohým připadají nepochopitelné i bez ohně, se divákům moc líbily. A to na závěr ještě Los Jonglos chrlili plameny!

Pro ty, kterým chutnaly martinské rohlíčky, přidávám ještě pár slov o nich. Pekly se tradičně na konec „sezony“, v době, kdy čeládka opouštěla statky a hledala si jinou službu. Rohlíčky (nebo také rohy či vandrovníky) dostávala „na odchodnou“ a obdarovávali se jimi i svatomartinští koledníci. Někdy byly rohlíčky suché, ale častěji s makovou, povidlovou nebo ořechovou náplní. Bývaly z buchotového nebo kynutého těsta. Vy jste ochutnali zjednodušený recept: 400 g hladké mouky, 1 hera, 250 ml šlehačky, špetka soli, lžička prášku do pečiva. Vyválí se několik placek, ty se rozdělí na trojúhelníky a svinuje se od širokého okraje k užšímu. Plní se čím libo, peče na 160 stupňů a ještě za tepla obaluje v moučkovém cukru.

Díky všem, kdo se podíleli na přípravě, propagaci a na samotném programu – jako obvykle bez nároku na jakoukoli odměnu a jenom pro radost. A díky všem návštěvníkům, kteří rozsvítili Veltrusy.

Vybrané fotografie z celého večera najdete na zvláštní stránce.

4 komentářů k příspěvku “Ohně, meče, lampiony a dřevěný kůň”

  1. pinkrider říká:

    Moc gratuluju Havránkovi k tak úspěšné akci. Mrzí mne, že jsem se nemohla s lampiónem projít s Vámi. Tak třeba na jindy. Přeju neméně povedené akce do budoucna.

  2. katia říká:

    ještě jsem zapomněla poděkovat zapůjčení megafonu Petru Hamtákovi – takže díky!!!

  3. Havránek » Archív » Lampionový průvod rozsvítí ulice Veltrus říká:

    […] Jak vypadal martinský průvod před rokem? Podívejte se do článku a na fotografie. […]

  4. Havránek » Archív » Svatého Martina přivítáme s lampiony říká:

    […] Veltrusích už se stalo tradicí vyrazit na sv. Martina s lampiony (začali jsme v roce 2007 – v tomto článku najdete i nějaké informace o svatomartinské legendě). Nejinak je tomu […]

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.