Děti rozsvítily veltruské ulice

Svatomartinské rohlíčkyUž popáté se (11/11/11) konal Svatomartinský lampionový průvod ve Veltrusích. Program nebyl pro věrné účastníky žádným překvapením: průvod, malé občerstvení, ohňová show Michala Topinky a cestička temným lesem za Martinovým koněm. Letos se na ni vydaly děti s kartičkami, které získaly na náměstí poté, co našly pod stromem blýskavé srdíčko nebo přívěsek.

Nejpůvabněji průvod působil až tehdy, když odbočil z hlavní ulice a lampiony plnily svou úlohu. Mezi nimi se blýsklo i několik doma vyráběných: třeba z lahve, z pauzovacího papíru anebo z balonku! Ohňová show proběhla tentokrát v komornějším duchu, což při teplotě okolo nuly (ochladilo se právě na Martina) tentokrát ani nevadilo. Některé děti se asi přece jen trochu bály a pro ně v tu chvíli průvod skončil. Ostatní s kartičkami sešly z náměstí stezkou do parku, kde je uvítal Martinův kůň, a po světýlkách došly až k bráně. Tam je čekala zlatá (a uvnitř čokoládově hnědá 🙂 ) podkůvka, kterou tam pro ně Martinův kůň zanechal.

Velký ohlas sklidily letos Martinské rohlíčky, které napeklo trio Bára, Renča, Katka, další dávku Eva a ještě další Pavla (loni byl rohlíčků nedostatek, a tak jsme se letos opravdu snažily). Na vaše žádosti zveřejňujeme dále v textu použitý recept.


Martinské rohlíčky – nekynuté

400 g hladké mouky
1 hera
špetka soli
lžička kypřicícho prášku
1 šlehačka (nebo zakysaná smetana)

žloutek v troše smetany na potírání
moučkový cukr na obalení

Mouku s kypřicím práškem a solí rozdrobíme v míse s herou, přidáme smetanu a vypracujeme těsto. Necháme alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Potom rozdělíme na 6 stejných kusů. Z každého pak postupně vytvarujeme kouli, kterou rozválíme na kruhovou placku a rozdělíme nožem (nebo rádýlkem na pizzu) na 8 kruhových výsečí (jako když krájíme dort). Náplň naneseme k vnějšímu okraji kruhu a rohlíček zarolujeme směrem ke středu. Konce trochu zmáčkneme, aby náplň nevytékala, a rohlíček zatočíme. Pokládáme na plech nejlépe vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 220 stupních asi 15 minut, poté obalíme v moučkovém cukru.

Několik fotografií najdete na Havránkově flickru.

1 komentář k příspěvku “Děti rozsvítily veltruské ulice”

  1. Havránek » Archív » V neděli 11/11/12 ozáří Veltrusy lampiony říká:

    […] Nebude tomu jinak ani v neděli 11/11/12, jen se start posouvá od budovy kulturního domu (kde už Havránek není) k veltruské sokolovně (tedy jen o pár metrů dále). V 17.00 odtud vyrazí průvod s rozsvícenými lampiony na náměstí, kde proběhne ohňová šou a kde si účastníci budou moci dát teplý čaj a ochutnat martinské rohlíčky (děláme je podle tohoto receptu). […]

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.