„Světový týden“ i ve Veltrusích

Na týden od 12/5/08 připadají pro nás hned dvě významné akce: Světový týden respektu k porodu a čtvrteční kampaň Přijďte pobejt (Den otevřených dveří v Síti mateřských center). Oboje jsme hodili do jednoho kotle a zamíchali. Výsledkem je Týden pro rodinu, který můžete od úterka do pátku vychutnávat s námi.


Výstava

Doprovodná výstava je přístupná v sále u Havránka od úterý do čtvrtka vždy 9:30 – 11:30 a 15:00 – 17:00, v pátek pouze 9:30 – 11:30. Vstupné je po celý týden (s výjimkou představení) dobrovolné.
V Praze probíhá Světový týden respektu k porodu ve velkém, v pražské nabídce je řada zajímavých filmů, setkání s osobnostmi, besed, přednášek… ve Veltrusích jsme program pojali samozřejmě komorněji, ale přesto v duchu akce.
Informační výstava je u nás propojena tématem RESPEKTU. K porodu, k přírodě, k dětem, k ženskosti a mužskosti, k jiným kulturám… nabídne tedy méně obvyklé způsoby, jak nahlížet na mateřství a rodičovství, péči o domácnost, zdraví, výchovu dětí. Vaše názory a komentáře budou vítané. Na informačních panelech se budete moci seznámit s šátky na nošení dětí, různými podobami látkových plen a dalších pomůcek, dovědět se něco o záhadném pojmu „koncept kontinua“, inspirovat se tipy pro zelenou domácnost a zahradu… K dispozici bude dostatek doplňujících knížek a letáčků. Kdo se bojí látkových plen, bude si jejich přebalování moci klidně vyzkoušet na modelu.

Další program

S programem docela dobře koresponduje i vcelku náhodné úterní pokračování kurzu Respektovat a být respektován v dopoledních hodinách, při kterém se budeme s PhDr. Lucií Dobešovou bavit o trestech a odměnách – a co nabídnout ve výchově místo nich.
V úterý 13/5 odpoledne od 15:30 nás čeká Povídání (nejen) pro nastávající maminky, s laktační poradkyní Martinou Novákovou, která v Havránkovi od září povede předporodní kurz. Nejvíce se obvykle hovor točí okolo péče o miminka a kojení, ale probrat můžete všechna témata, která s porodem a šestinedělím souvisejí.

Na středu 14/5 od 15:00 jsme připravili promítání krátkých filmů pro dospělé a ještě kratších pro děti. Vybrali jsme sérii krákých dokumentů nebo shotů, které vycházejí z témat našich úterků, např. biopotravin nebo rovných šancí žen a mužů. Doplní je speciální DVD vytvořené pro Týden respektu k porodu, které vytvořila režisérka Lenka Cingrošová se svým mužem a na němž hovoří různé osobnosti o „našem“ tématu: Jaroslav Dušek, Nataša Burger, Lenka Vlasáková, David Koller se svou ženou, Vieweghovi, Dan Bárta… Abychom promítání trochu odlehčili, vmícháme do něj pohádky pro naše nejmenší.

15/5 (čt) 9:30 – 11:30 a 15:00 -17.00 – Den otevřených dveří aneb Přijďte pobejt je celorepubliková akce, při které se otevřou po celý den dveře mnoha rodinných a mateřských center. Kdokoliv si s dětmi přijde pohrát, bude samozřejmě vítán. Pro větší děti bude připravena i možnost výtvarně tvořit, samozřejmostí je malé občerstvení. V 15:00 zahraje Rolnička, divadlo pro děti loutkovou pohádku Byl jednou jeden dvoreček. Větší děti si při ní i zazpívají. Vstupné je jako obvykle 20 Kč/rodina.

Přestože na konci května nás čekají ještě dvě zajímavé akce – obě svým způsobem cestovatelské – je Týden pro rodinu pomyslným zakončením jarní Havránkovy sezony. Ta končí ve čtvtek 29/5/08 a na pravidelný program si budete muset počkat do 15/9/08. Tak využijte posledních příležitostí a přijďte pobejt!

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.