Havránkův březen bude nejen velikonoční

Neskrýváme, že na Velikonoce se vlastně těšíme už od ledna, kdy vylezly první sněženky. Teplý únor ještě umocnil jarní náladu, a tak nějaký ten březnový poletující sníh nás v přípravách svátků jara nezastaví. Chcete vědět, co všechno můžete s námi v březnu 2008 podniknout? To nejdůležitější už vypuklo: přípravy na Velikonoce odstartovala středeční výtvarka 5/8/08, kde vznikly nové veselé květináče a hrnky.


Ale abychom se příliš neopakovali, o týden později, 12/3/08 od 15:00 nás čeká drátování s Bárou Bělkovou. Vítáme samozřejmě pokročilé (mohou přispět radou) i začátečníky. Vzniknout by měly především drobnosti, které se dají zapíchnout do květináče s osením. Kdo vlastní kleště (štípací + ketlovací) nebo i jiný vlastní materiál (měděné drátky), může si vše přinést s sebou.

V pondělí 17/3/08 od 17:30 vás pozveme na skutečně tradiční dílnu jarních vazeb, kterou opět povede vynikající lektorka a veltruská květinářka v jedné osobě: Jiřina Ratajová. Vázat se bude z živých květin, vše včetně doplňků bude k dispozici, ale máte-li vlastní představu o aranžmá anebo nádobu, do které chcete vazbu umístit, neváhejte ji přinést. Pro představu se můžete podívat, jak naše výrobky vypadaly vloni.
Na obě dílny doporučujeme předem se přihlásit. Vstupné činí 20 Kč na rodinu, dále zaplatíte jen spotřebovaný materiál.

Veltruská škola se školkou má i letos hromadu vlastních velikonočních výrobků, které spolu s námi vystaví v sále kultuního domu v úterý 18/3/08. Pokud jste vloni obdivovali krásné výrobky a ochutnávali velikonoční dobroty, můžete se spolehnout, že všechno – i když zase trochu jiné – tu bude k vidění a mlsání i letos.

Druhý seminář věnovaný výchově dětí Respektovat a být respektován se odehraje tentokrát ve středu 26/3/08 od 9:00 do 12:00.

Úterky pro miminka už dávno nejsou jen pro miminka, to ví každý, kdo se někdy zastavil. Protože se s Martinou Novákovou ustavičně ptáme příchozích, která další témata je zajímají, a zveme podle jejich přání také hosty, baví nás tyhle dopolední sedánky čím dál víc (jen aby nepřestaly bavit miminka!). V březnu (4/3/08) nás už navštívil Marek Hylebrant ze středočeské záchranky, který nám skutečně velmi jasně ukázal základní pravidla první pomoci. Někteří si je i na modelu vyzkoušeli prakticky a mám pocit, že po téhle instruktáži bych už opravdu v krajním případě nezazmatkovala. Kromě toho se ukázalo, že náš přednášející je renesanční osobnost se zájmem o čínskou medicínu a homeopatii… prostě bylo o čem mluvit.

Na další úterý 11/3/08 dorazí za námi z Prahy maminka dvou malých dětí, které nemají a nikdy nebudou mít život snadný. Kde je dno psychických i fyzických sil? Dá se zvládnout péče o miminko s komplikovanou srdeční vadou a zároveň o tříletého chlapce s autismem? Jak se staví k problémům rodiny okolí? S odvahou sobě vlastní si s námi o těchto otázkách přijde popovídat Martina Kučerová.

Třetí březnový úterek 18/3/08 pak bude patřit pokračování povídání o ekologické domácnosti, tedy lépe řečeno o domácnosti, která se tomuto pojmu blíží. Při prvním sezení jsme si převážně vyměňovali zkušenosti z vlastních domácností, teď přijdou na řadu další fakta a možnosti, jak přírodě pomoct a sobě neublížit. Do té doby také přibudou do naší knihovničky doprovodné publikace.

Také téma aromaterapie se nedalo při prvním setkání vyčerpat, a tak pokračujeme 25/3/08 prakticky zaměřeným programem Aromaterapeutická lékárnička. Seznámíme se s pěti esencemi pro „první pomoc“ a jejich účinky. I tentokrát samozřejmě budeme moci vůně vyzkoušet.

Kdo se chce k úterkům přidat a má třeba i větší děti, které nejsou nebezpečné lezoucím miminkům, bude kdykoli vítán. Přijďte i s vlastními nápady na další aktivity, těšíme se na vás!

1 komentář k příspěvku “Havránkův březen bude nejen velikonoční”

  1. pinkrider říká:

    Povídání o ekologické domácnosti – to mě zajímá! Budu se snažit dorazit 🙂

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.