Havránek získal další ocenění

Společnost přátelská rodiněPo druhém místě v soutěži neziskovek Žihadlo, kde porota ocenila Havránkův web, získáváme další ocenění. Tentokrát jsme z rukou Rut Kolínské, prezidentky Sítě mateřských center, obdrželi dokument potvrzující náš status „společnosti přátelské rodině“. Titul se uděloval v pátek 30/11/07 na kongresu Sítě za přítomnosti ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, kongres zaštítili svými jmény Václav Havel a Vladimír Špidla. Ve stovce přítomných center jsme byli jediným, které na kongresu zastupoval muž, a tak si odnesl pořádný aplaus. Oceněnými byly kromě mateřských center také společnosti Accenture Services, Fokus Praha, Hewlett-Packard, IBM Česká republika, Oddělení neonatologie Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Trenkwalder KAPPA People.


Family friendly mohou být samozřejmě nejen mateřská centra (u těch je vlastně titul samozřejmostí), ale i úřady, restaurace nebo podniky (…), které se k rodině chovají přátelsky. Tato kampaň patří k prorodinné politice Sítě MC a má za úkol především zvýšit prestiž rodiny a přispět ke zlepšení podmínek pro slaďování rodinných a profesních povinností. Nominovat do soutěže může kdokoli z vás, a to i prostřednictvím Havránka, kdykoliv v průběhu roku. Především uvítáme tipy na podobná zařízení na Kralupsku, ale i jinde v dosahu naší oblasti.

Co si konkrétně představit pod pojmem přátelskost k rodině?
1. Nabídka musí mít trvalý charakter
2. Žádné bariéry. Prostory musí být dostupné všem uživatelům, to neznamená, že tam musí být rampa nebo nesmí být schody. Důležité je, aby byla k dispozici (bez domáhání se) asistence, která bariéru pomůže překonat.
3. Vstřícnost rodině – děti vítané, rodiče jsou přijímáni jako partneři,rodinné slevy (pro jakkoli velkou rodinu)
4. Čisté, zdravé a nekuřácké prostředí
5. Ohleduplnost k životnímu prostředí (třídění odpadu, maximální snaha o používání recyklovatelných předmětů, využívání místních produktů, využívání obnovitelných zdrojů energie).
6. Zaměstnavatelé mají navíc další podmínky zaměřené na vstřícnost k zaměstnancům zejména s malými dětmi: zkrácená a flexibilní pracovní doba pro rodiče s dětmi, zaměstnávání rodičů po rodičovské dovolené.

Nominace hodnotí porota a vybrané společnosti bývají pak oceněny při slavnostním shromáždění, jakým byl právě letošní kongres. Mateřská centra se na kongresu a valné hromadě tradičně prezentují nejen fotkami a materiály, zavěšenými obvykle na plenách (Co všechno dokážeme mezi praním plen), ale vždy i nějakou ochutnávkou z domácí kuchyně. My jsme své materiály zavěsili nikoli na pleny, nýbrž na batikované tašky ze srpnové dílny. Letos se bohužel nedostalo na workshop, kde mělo dojít k výměně zkušeností jednotlivých center v různých oblastech. Snad příště.

1 komentář k příspěvku “Havránek získal další ocenění”

  1. Mitchi říká:

    Zdravíme a opět se přidáváme k srdečné gratulaci. Přejeme hodně dalších úspěchů.

    Team Mitchi.cz

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.