Co nás čeká v podzimním programu?

ilustrace: Jůle v Havránkovi chutná Prázdniny v Havránku začaly už počátkem června, to ale neznamená, že jsme úplně zaháleli. Kromě příležitostných akcí (seznam najdete v sekci akce měsíce) jsme promýšleli a připravovali program na podzim a zimu. Dveře našeho centra se znovu otevřou 17/9/07 a do té doby vítáme vaše přihlášky, ale i tipy na akce a pravidelné programy – takové, jaké byste si přáli s dětmi nebo i bez nich navštěvovat. Zároveň hledáme další spolupracovníky, kteří své možná skvělé nápady zatím nemají kde uplatnit.


Týden co týden…
Pravidelné programy se trochu mění – podle toho, jak rostou naše děti a rodí se další, proměňují se i naše možnosti, co s dětmi podnikat. Každopádně otevřeny budou jen ty z nabízených „kroužků“, o které projeví stálý zájem více než pět rodin, a tak neváhejte a hlaste se. Tady je náš rozvrh:

Pondělí 15:00 – 17:00 (v 15:00 otevření, v 15:30 začátek programu)
Hrajeme si a zpíváme – tento program nahradí původní cvičení s dětmi od 1 roku do 3 let. Propojí se v něm více hudební a pohybová složka. Budou se zpívat dětské písničky, zahrajeme si na jednoduché hudební nástroje (mnohé z nich si můžete i sami vyrobit), trochu tančit a cvičit a trochu hrát. Postupně se děti naučí známým i méně známým písničkám a říkadlům a spolupráci s ostatními. Vhodnější pro děti od 1,5 do 3 let. Pro zajištění hladkého provozu uvítáme opět alespoň jednoho dobrovolníka (dobrovolnici) na střídání.

Úterý 9:30 – 11:30 (v 9:30 otevření, v 10:00 začátek programu)
Dopoledne pro miminka – novinka – jeden den v týdnu se pravidelně sejdeme s nejmenšími (nechodícími) dětmi. Vyzkoušíme si masáže dětí, cvičení na balonech, relaxační a jiné techniky. K dispozici bude laktační poradenství a probírat se budou i další témata spojená s péčí o nejmenší, která vás zajímají.

Středa 15:00 – 17:00 (v 15:00 otevření, v 15:30 začátek programu)
Z ničeho něco aneb Výtvarka – zůstává v programu – pro všechny děti i maminky, které už mají chuť něco tvořit za pomoci barviček, papíru, přírodnin a spousty dalších věciček. Daří se nám třeba lampiony, batika a květinové vazby. Vhodnější pro děti od dvou let, ale i pro maminky s nejmenšími dětmi, které mají chuť realizovat své nápady (a doma se k tomu neodhodlají). Pojďme to zkusit společně. Havránek už je slušně vybaven výtvarnými potřebami i literaturou k inspiraci.

Čtvrtek 15:00 – 17:00 (v 15:00 otevření, v 15:30 začátek programu)
Volná herna – zůstane pro ty, kdo si chtějí hlavně popovídat a nechat děti vydovádět s vrstevníky. Herna navíc není omezena věkově, a tak si děti zvykají i na kamarády jiného věku, což považujeme za velmi prospěšné. Od září tu jsou nové hračky (již v červnu dorazila další zásilka krásných panenek, kočárku a dalších drobností Zapf Creation od Veroniky Bílkové), změní se prvky v herně. Přes léto také pracujeme na úpravě kuchyňky se sporákem a mikrovlnnou troubou, kterou jsme dosud citelně postrádali, a po roce provozu musí dojít i na některé nutné opravy. Pro zajištění provozu volné herny uvítáme dobrovolníky z řad rodičů a babiček (možnost služby v herně např. 2x měsíčně apod.).

Pokud se přihlásí více než 5 stálých zájemců, zprostředkujeme také další kroužky:

cvičení s prvky karate pro děti od 4 let – (v odpoledních hodinách v sále u Havránka) – pro chlapce i dívky, pod vedením zkušeného cvičitele – vhodné pro rodiče, kteří přemýšlejí o tom, jak usměrňovat přirozenou dětskou agresivitu a vychovávat děti ke sportu, obratnosti a rozumné sebeobraně

keramiku pro dospělé

angličtinu pro děti od 3 let

relaxační nebo sportovní (…) masáže pro ženy

Chcete se přihlásit na některý z programů? Udělejte tak nejlépe hned, nejpozději však do 15/9/07 na adresu Havránka. Tamtéž prosím směřujte i své programové tipy a nabídky spolupráce.

Akce a projekty
Všechny naše akce, přinejmenším pro několik následujících měsíců, mají společného jmenovatele: vybudování dětského hřiště na zahradě kulturního domu, které považujeme za velký a krásný cíl, který ovšem nezvládneme bez vaší pomoci. Už srpnové dílny a naše účast na Veltruském Corvu upozornily na potřebu hřiště a měly povzbudit co nejvíce aktivních lidí k přispění. O projektu a možnostech, jak přispět finančně nebo jinak, se dovíte v článcích v sekci hřiště.

Pokračovat budeme v úspěšných cyklech – a tak se jistě můžete těšit na sérii adventních výtvarných dílen, ve které nebude chybět oblíbené pletení z pedigu nebo příprava vánočních věnců. Nová kuchyňka by neměla zůstat nevyužita – pokud se tedy najde dost zájemců, uskuteční se příležitostné tvůrčí kuchtění s dětmi (nabízí se vánoční pečení, ale i tipy na dětská jídla, minikurz zdravého vaření apod.). Pokud se chcete účastnit – jako návštěvník nebo lektor, dejte nám vědět.

Značnému zájmu se těšily v Havránkovi také přednášky – proto připravujeme další na témata cestovatelská (Skandinávie, Čína) i jiná: rodinná psychologie, zdraví, ekologie.

Čekají nás samozřejmě opět vycházky nebo vyjížďky s dětmi: pěšky za koníkem, na výletní lodi, na kole anebo jinými dopravními prostředky. V případě zájmu se uskuteční i setkání dětí s pejsky – kanisterapie s vyškoleným lektorem.
Pokračování se dočká i promítání fotografií a výstavka dokumentů ze starých Veltrus.

K čemu ještě zajít do Havránka?
Od září je tu možnost zapůjčovat i absenčně knížky a časopisy z naší zatím malé, ale neustále se rozrůstající knihovničky pro rodiče. Seznam dostupných titulů s krátkou anotací najdete i na těchto stránkách – v sekci knihovnička. Doplňujeme průběžně rovněž sekci odkazy – nově tam můžete proklikat pár odkazů na biovýrobky.

Samozřejmě – a v neposlední řadě – můžete přijít jen tak, bez očekávání. Jednotné vstupné 20 Kč/rodina by vás nemělo odradit a nám pomůže částečně uhradit nutné výdaje na údržbu. Těšíme se na vás!

17 komentářů k příspěvku “Co nás čeká v podzimním programu?”

  1. Andrea Vavrová říká:

    Dobrý den,

    mám skoro již pětiletého chlapce a měli bychom zájem o kroužek- cvičení s prvky karate a také o výuku angličtiny.
    Samozřejmě záleží, kdy, by se tyto kroužky konaly.
    Kde se mohu blíže informovat o tyto kroužky, pokud by se konaly?

    Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    Andrea Vavrová

  2. katia říká:

    Milá Andreo,

    Cvičení s prvky karate začne nejspíš poslední týden v září. Čekáme na lektora, který je v zahraničí, aby mi potvrdil termín, nejspíš čtvrtek vpodvečer. Napište prosím, jestli se vám to hodí.
    CO se týká angličtiny, jste zatím první přihlášení, ale ještě počkáme. Začínalo by se také od října.

    Přesný termín kroužků vyvěsíme na těchto stránkách!

    Katka K. Vitochová

  3. katia říká:

    Čertstvé informace ke cvičení s prvky karate:

    Povede ho karatista pan Ryska z Nelahozevsi.

    Cvičení se bude konat nejspíše ve čtvrtek od 16 hodin, cena 30 Kč/45min. lekce. Předpokládáme skupinku 5 – 8 dětí. V průběhu lekce bude otevřena herna – mohou tu tedy na „malé karatisty“ počkat např. rodiče s mladšími dětmi.

    Informační schůzka je příští čtvrtek, tedy 27/9 v 16 hod. v Havránkovi – tedy v kulturním domě Veltrusy, Palackého 117, proti restauraci na Závisti. Půjde o seznámení s panem Ryskou, dohodu o způsobu placení a hodině konání. Po schůzce (asi po 10 – 15 min.) se bude konat první cvičení.

    V případě, že by čtvrteční termín nevyhovoval více zájemcům, je možné ještě cvičení posunout na jiný den (ale pozdější hodinu, nejdříve 17:00), kromě pátku.

    Děti budou potřebovat pohodlný oděv, sportovní obuv a samozřejmě taky chuť cvičit.

  4. Marta Mojžišová říká:

    Dobrý den,

    měla bych zájem chodit s dětmi (skoro 3 roky a 0,5 roku) na Vaše pondělní cvičení a středeční výtvarku. Jsou ještě volná místa? Taky by nás zajímala angličtina pro děti.

    Díky za odpověď.
    M. Mojžišová

  5. katia říká:

    DObrý den,

    v obou odpoledních jsou místa, můžete chodit bez přihlášení. ANgličtinu otevřeme, bude-li závazně přihlášeno pět dětí, zatím jsou tři. Těšíme se na vás!

  6. Marta Mojžišová říká:

    Skvělé, dorazíme 🙂 Díky.

  7. Martina říká:

    Dobrý den,
    chci se zeptat jak to vypadá s angličtinou pro děti? Pokud není dostatečný počet dětí, napište prosím, přihlásíme se někde v Praze. Napište prosím co nejdříve.
    Děkuji za pochopení

  8. katia říká:

    Dobrý den, Martino, posílala jsem vám v pátek mail, ale pro jistotu ještě tady:

    Všem zájemcům (potvrzeným i potenciálním) o angličtinu pro předškoláky:

    Bude se konat od 11/10/07 (včetně) každý čtvrtek v době od 15:00 do 15:45 v malé skupince dětí v herně Havránka. Děti se budou učit mluvenou podobu jazyka, a to při hrách, zpěvu písniček, dramatizaci, práci s obrázky apod. Výuka bude směřovat k osvojení základních frází a výrazů a měla by zároveň sloužit jako fonetická průprava k pozdější školní výuce. Přítomnost rodičů v době výuky (zvláště u menších dětí, které udrží jen velmi krátce pozornost) uvítáme.

    Cena 30 Kč/lekce, platí se předem 10 lekcí (do Vánoc), tj. celkem 300 Kč. Platba je možná v hotovosti na 1. hodině.
    Nezapomeňte prosím přezůvky pro sebe i děti.

    Těším se na vás,rodiče a na všechny malé předškoláčky.

  9. klára kejmarová říká:

    dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jsou jeste volná místa v pondělí na (hrajeme si a zpíváme) a ve středu na výtvarku? Mám 13měsičního chlapečka tak by jsme radi chodili. Děkuji

  10. katia říká:

    v obou dnech ještě místo je, určitě můžete přijít!

  11. Martina Járková říká:

    Dobrý den, mám 4měsíční dcerku. Mohla bych s ní zajít někdy k vám na setkání s miminky, které míváte v úterý nebo je to už pro trochu starší miminka?
    Děkuji.

  12. yanca říká:

    Klidně přijďte – je to opravdu pro miminka a chodí tam i náš ani ne tříměsíční kluk. Podívat se a třeba i chvíli posedět ale můžete kdykoliv, kdy je otevřeno.

  13. Martina Járková říká:

    tak to je fajn, díky :o)

  14. Irena Przezwiecká říká:

    Dobrý den,
    mám pětiletého syna a rád by chodil do karate. Mohla bych získat bližší info o kroužku karate pro děti. Jestli se kroužek otvírá, den a místo konání.
    Děkuji

  15. Katka říká:

    Milá Ireno,
    je mi líto, karate letos neotevíráme. Možná budete mít víc štěstí v Kralupech.

  16. Hedvika Černá říká:

    Dobrý den, zajímá mne, zda je ještě volné místo v pondělí na – hrajeme si a zpíváme. Ráda bych chodila se svojí 20 měs. dcerou. Mám ještě 3 měs. chlapečka, který by jezdil s námi. Nebyl by to problém? Děkuji za odpověď, Hedvika

  17. katia říká:

    Milá Hedviko, tento článek je z loňska. Nabídku našich letošních programů najdete v části webu nazvané pravidelné programy (http://havranek.dolnipovltavi.cz/?page_id=3). Pro vás by se nejspíš hodil program Co všechno dokážeme. Miminko nám určitě nevadí. Mějte se hezky.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.