Karnevalová sezona je za dveřmi

Havránek se chystá na karnevalTaké Havránek se přidá k celorepublikové akci k 15. výročí 1. mateřského centra u nás a uspořádá 17/2/07 od 15:00 v sále kulturního domu Veltrusy svůj maškarní bál spojený s přehlídkou alegorických kočárků. Oficiálně se oslavy konají pod hlavičkou Masopustní týden a Bohemian Carnevale a spolupořadatelem je Síť mateřských center, jejímž jsme členem.


Pro většinu dětí je karneval opravdovou událostí. Jenže chuděrky maminky aby doma probděly několik nocí nad šitím a páráním kostýmů. Pokud se s tím chcete párat spolu s námi, přijďte na dvě přípravné dílničky do Havránka:

7/2/07 (st dopoledne od 9:30) vyrábíme nebo upravujeme společně karnevalové masky – nemusí přece jít o nic složitého, jde o masku pro jeden den!

14/2/07 (st dopoledne od 9:30) připravujeme ozdoby na alegorické kočárky. Proč by se váš kočárek nebo golfáč nemohly v masopustním týdnu proměnit v loď, zvíře, dort… co vás napadne?

Praha je pro nás přece jen trochu daleko, a tak se nezúčastníme oficiálních oslav a obřího průvodu mateřských center, který se chystá. Pokud by to ale lákalo vás, můžete se k nim přidat. Tady připojujeme vysvětlení organizátorů:

Organizátoři festivalu si kladou za úkol obnovit Rudolfinské slavnosti z dob Rudolfa II. Již v té době se různé cechy představovaly prostřednictvím kreativních alegorických vozů a tradice se na mnoha místech světa dochovala. Dnešní alegorické vozy mívají podobu neskutečných fantazijních kreatur. Rodiče s malými dětmi vládnou bravurně jediným vozem, a to je dětský kočárek. Dětský kočárek má v sobě sám o sobě hlubokou symboliku a bude-li navíc zajímavě pojednán, může se dokonce stát velikou atrakcí i prostředkem k oslovení veřejnosti. A tak rodiče z mateřských center potlačí v průvodu alegorické kočárky…
V sobotu 17.2. poskytne Clam-Gallasův palác zázemí účastníkům s dětmi z mateřských center. Budou mít možnost se převléci, občerstvit, také budou mít poslední příležitost vytvořit si vlastní masku nebo si prohlédnout festivalovou výstavu a dílny ve slavnostních prostorách paláce (otevřeno od 10:00 do 17:00 hodin – kromě doby trvání průvodu od 14:00 do cca do 16:00). Bujaré masopustní veselí pak vystřídá Popeleční středa a po ní bude následovat období půstu. I kroky Sítě na pomyslné dráze letošních oslav 15. výročí vzniku mateřských center v České republice naberou pomalejší tempo a zvážní.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.