Havránek otevřel dveře dokořán

Sváťovo loutkové dividloV pátek 13. října 2006 se ukázalo, že opravdu hodně rodičů a dětí z Veltrus a okolí netrpí pověrami. Několik desítek jich dorazilo do veltruského kulturního domu, který prožíval obnovenou premiéru. Rodinné centrum Havránek tu totiž ve spolupráci s městským úřadem pořádalo odpoledne s programem pro děti z celého okolí.


Poprvé od 80. let minulého století se budova vrací ke svému původnímu účelu. O rekonstrukci prostor Havránka už jsme tu podrobněji psali, teď ale přišel na řadu i sál, který dříve sloužil jako kino i divadlo. Město v něm letos provedlo alespoň nutné úpravy, aby se tu opět mohly konat nejrůznější kulturní akce, domácí šermíři zhotovili kulisu. A ještě dopoledne v den otevření se dokončovalo nové pódium.

Hlavně nejmenší děti s napětím sledovaly výborné představení Sváťova loutkového dividla (nejde o překlep), které tu zahrálo známou pohádku O kůzlátkách, tak trochu po svém. Loutky vystřídala skupina žonglérů pod vedením Michala Topinky s působivým vystoupením. Trojici vystoupení doplnili šermíři ze skupiny Basilard, kteří nadchli hlavně větší kluky. Sáhnout si na zbroj, zkusit „bojovat“ s opravdovým mečem, co víc si děti mohly přát? V přestávkách se promítaly fotky a krátké filmy, zejména z minulých akcí Havránka. Mnohé děti si ale raději zadováděly na malém hřišti, zbudovaném na dvorku (houpačka visela jen díky obětavosti našich tří otců, kteří v předvečer akce usilovně kutili), nebo v herně, ještě vonící novotou.

Programy pro děti Rodinné centrum Havránek ve Veltrusích pořádá už od jara a provoz herny v kulturním domě běží více než měsíc. Den otevřených dveří byl tak vlastně pozvánkou na další, předvánoční akce Havránka a výzvou k zapojení veřejnosti. Vítáme všechny návštěvníky centra a těšíme se na vaše nápady, které Havránka oživí.

Moc děkujeme všem, kteří se na dni otevřených dveří podíleli, ať už přípravou sálu, propagací akce, úklidem, výzdobou tím, že dali k dispozici své věci anebo připravovali občerstvení: na fotkách řadu z nich najdete v oranžových tričkách s logem Havránka. A díky také šermířům i žonglérům, kteří chápou situaci neziskových organizací a vystupovali bez nároku na odměnu.

Pokud jste se bavili, stálo to za to, jak dokládají i pořízené fotografie.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.